Onderdelen

3T Torno: het eerste aero 1x crankstel

3T Torno aero 1x crankstel

De vraag is nog even actueel als toen 3T hun Strada, een 1x aerofiets, op de markt brachten. Zullen de 1x crankstellen de bovenhand nemen zoals bij mountainbikes of is het een modetrend die snel voorbij zal vliegen? Hoe dan ook, er is nu ook een superlicht en aerodynamisch 1x crankstel, de 3T Torno.

Het crankstel werd ontworpen door het zusterbedrijf van 3T, THM. Dat bedrijf is voornamelijk gekend voor hun lichtgewicht carbon producten die je vaak op de allerlichtste (en duurste) fietsen terug kan vinden. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat de Torno in die lijn van verwachtingen verder gaat met een prijskaartje van €1.049.

De Torno kreeg een design dat naadloos zou moeten passen op de Strada en het off-road broertje, de Exploro. Al zijn we niet zeker hoeveel gravel fietsers er echt op zoek zijn naar een meer aerodynamisch crankstel. De renners van Aqua Blue Sport (Ierse Pro Continentale wielerformatie) daarentegen rijden het volledige seizoen op de Strada met een 1x crankstel en zien dit nieuw onderdeel dan wel weer graag op hun bolide gemonteerd.

Voor het meest aerodynamische ontwerp kwamen de ingenieurs uit bij een spider en kettingblad die volledig naadloos in elkaar doorlopen. En om effectief het stijfste en lichtste design mogelijk te realiseren, werd onder andere een volledige carbon as ontworpen. De crankarm langs aandrijfkant en de as bestaan overigens uit een stuk.

Met een gewicht van 330 gram voor 172,5 mm crankarmen, de as en de spider scoort de 3T Torno uiteraard zeer goed. Het kettingblad zelf is van Wolf Tooth en weegt 79 gram voor een ring van 36 tanden. De Torno is beschikbaar in 3 crankarmlengtes, namelijk van 170mm tot 175mm, en er kunnen 36, 40 of 44 kettingbladen van Wolf Tooth op gemonteerd worden.

De Q-factor van de 3T Torno is 142mm, door de zogezegde NarrowQ technologie. Hierdoor komen je voeten dichter bij elkaar voor een nog groter aerodynamisch en ‘biomechanisch’ voordeel.

Wie geen 3T-fiets in zijn collectie heeft maar toch graag zou kiezen voor de Torno, niet gevreesd, zo lang je op je fiets een BB30 of een Shimano press fit bracket kan monteren dan ben je safe.

Meer info: 3T

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend