Naast de kwestie

4 manieren om je wielerclub een boost te geven

Er was een tijd waarin elke fietser lid was van een wielerclub. Maar de samenleving is veranderd, daarom zijn veel fietsers niet meer geïnteresseerd in de traditionele wielerclub die zondagochtend aan het lokale café vertrekt. Daardoor zijn er heel wat van die clubs met uitsterven bedreigd omdat ze te weinig leden hebben. Met deze vier tips vermijd je dat je je club moet opdoeken en geef je ze een nieuwe boost!

Zorg voor variatie in de ritten

Niet elke fietser wil 120 kilometer rijden aan een gemiddeld tempo van 30 kilometer per uur. Zorg er daarom voor dat er binnen jouw club verschillende groepjes zijn. Kom samen op hetzelfde moment op de zelfde plek, maar zorg voor verschillende ritjes. Maak bijvoorbeeld een groepje dat 50 km rijdt aan een gemiddeld tempo van 25 km/u, een groepje dat 75 km rijdt aan 28 km/u een eentje dat 100 km rijdt aan 32 km / u. Zo heb je voor ieder wat wils en wordt niemand uitgesloten.


BONUS TIP: je kan ook groepjes maken op basis van parcoursvoorkeur: een groepje dat heuvels doet, eentje dat gravel paden neemt, eentje dat vlak rijdt, …

Betrek de jeugd en ga online

Heel wat wielerclubs hebben enkel oudere leden. Probeer daarom ook in te zetten op de jongeren. Organiseer fietsinitiaties voor de lokale jeugd en maak je clubritten bekend op Facebook en Strava. Als jongeren alleen maar oudere mannen zien meerijden met de club, gaan ze zich niet welkom voelen en is de drempel te hoog om mee te komen doen. Probeer ze daarom actief te betrekken. Doe dit niet alleen met de jeugd, maar ook met de dames uit de buurt. Bonuspunten voor de clubs die ook leuke foto’s op Instagram zwieren.

Misschien is het ook leuk om met slecht weer samen ritten af te werken op Zwift.

Werk samen met een lokale fietsenwinkel

Een fietsenwinkel kan erg belangrijk zijn voor een wielerclub en omgekeerd. Als club kan je je leden stimuleren om naar de lokale fietsenwinkel te gaan, in ruil kan de fietsenwinkel exclusieve promoties aanbieden voor de leden van de club. Bovendien kan die fietsenwinkel misschien het clubtruitje sponsoren en klanten aansporen om lid te worden van je club. De ritten kunnen ook vertrekken of eindigen bij de winkel, de ideale promotie. Ga dus op zoek naar een fietsenwinkel uit de buurt en werk samen.

Zorg dat je er goed uitziet

Als je als club leden wil aantrekken, kan het helpen als de club er goed uitziet. Zorg ervoor dat je een mooi koerstruitje maakt. Je leden moeten fier zijn als ze de tenue aantrekken. Zet geen 100 verschillende sponsors op je truitje, maar hou het net en zorg ervoor dat het een beetje opvalt zodat andere fietsers het opmerken als je langs hen rijdt. Zo zullen ze op zoek gaan naar welke club het juist was en willen ze misschien wel lid worden.

Bron: CyclingWeekly

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend