Fietsen, Toplijsten

4 tips om je fiets klaar te maken voor de lente

De lente is begonnen. Het weer wordt beter en jij hebt zin om je fiets weer van stal te halen. Voor je aan je eerste ritje begint, kan je toch maar best even je fiets nakijken zodat je onderweg niet voor verrassingen komt te staan. Wij leggen je uit wat je best checkt zodat je fiets helemaal klaar is voor de lente.

Of je nu tijdens de winter hebt gefietst door de sneeuw en modder, enkel virtueel getraind hebt of zelfs helemaal niet, het maakt geen verschil. Je kan je fiets best even nakijken en verzorgen voor je hem meepakt op je ritjes in de lente. Met onze 4 tips kan je met een gerust hart op pad.

1. Een propere fiets rijdt eens zo goed

Poets je fiets voor je eerste ritje. Gebruik een mild schoonmaakmiddel en warm water. Zo ziet hij er weer fantastisch uit en bovendien zorgt het ervoor dat je frame en onderdelen langer meegaan. Eens het poetsen gedaan is, kan je je ketting ontvetten om achtergebleven vuil te verwijderen. Wanneer je fiets helemaal proper is, kan je de ketting opnieuw invetten.

2. Controleer je banden

Fietsen in de winter is niet goed voor je banden. Doordat er meer vuil op straat ligt, ziet de beschermlaag van je band hard af. En ook wanneer je niet buiten, maar enkel op rollen hebt gereden moet je je banden nakijken. Bij rollen slijt het midden van je band sneller af. Als je band er dus versleten uitziet of als het loopvlak afgevlakt is, aarzel dan niet om een nieuw paar banden op je fiets te leggen.

3. Vervang je oude kabels

Als je een fiets hebt die mechanisch schakelt of als je remmen bediend worden via kabels dan kan je die best even nakijken. Zweet van ritten op je rollen of vuil vanop de modderige winterwegen kunnen ervoor zorgen dat je kabels vastlopen en niet meer goed werken. Vervang daarom je oude kabels of de behuizing ervan als het nodig is. Als je nieuwe kabels installeert, smeer ze dan in met een beetje kettingsmeersel. Dat zal de schakel en remprestaties van je fiets verbeteren.

4. Controleer je zadeltas

Of je lenteritjes nu kort of lang zijn, je neemt best altijd wat reparatiemateriaal mee om bijvoorbeeld een platte band te vervangen. Als je een zadeltasje meeneemt, check dan even of alles er nog in zit. Je gaat best op stap met een nieuwe binnenband, een paar bandenlichters, een kleine handpomp of CO2-pomp en een multitool.

Als je niet zeker weet wat er op dit moment in je zadeltas zit of als je twijfelt of het nog in goede staat is, controleer het dan zeker voor je op je eerste lenteritje vertrekt. 

Met deze vier tips ben je helemaal klaar voor de lente. Wil je extra veilig op stap gaan, denk dan eens aan een fietsverzekering. Die kan je bijvoorbeeld afsluiten bij AXA. Ze zorgen onder andere voor bijstand bij pech, diefstal of een ongeval.

Wil je meer informatie over de AXA fietsverzekering?

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend