Toplijsten

5 iconische bergen om deze zomer te beklimmen

Heel wat wielerfanaten hebben een berg op hun bucketlist staan die ze eens in hun leven willen beklimmen. Dat kan zijn omdat ze hun idolen de berg hebben zien opstormen tijdens een grote ronde of omdat ze er straffe verhalen over gehoord hebben. Waarom maakt niet uit, maar ze willen hem beklimmen. Het is een levensdoel. Sommige fietsers maken er zelfs een doel van om zoveel mogelijk cols in hun leven te beklimmen. Maar voor wie nog nooit een echt icoon is opgefietst hebben wij een lijstje gemaakt met 5 iconische bergen waarmee je deze zomer kan beginnen.

Stelvio

De Stelvio is een van de grootste nationale ‘monumenten’ van Italië. Het is vandaag nog steeds de puurste, opwindendste en meest betoverende berg die toegankelijk is voor fietsers. De 48 haarspeldbochten van de Stelvio temmen heeft iets spiritueel. Het is bovendien de ‘heilige’ berg van de Giro d’Italia. De klim is bijna 23 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 8%. De steilste stukken lopen op tot 10,5%. Wanneer je boven komt staat er een podium voor je klaar waar je kan stoppen voor een fotomomentje

Tourmalet

De Tourmalet is een van de hoogste bergen in de Pyreneeën en bovendien de meest gebruikte klim uit de Ronde van Frankrijk. Als dat nog niet genoeg is om je te overtuigen, is er ook nog eens de prachtige omgeving. Het is er magnifiek en er liggen heel wat cols rondom de Tourmalet. De klim is ongeveer 17 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 7,7%. Let wel op: er zitten heel wat stijle stukken in.

Alpe d’Huez

Dit is misschien de aller populairste klim in het wielrennen. De beruchte 21 bochten maken deel uit van de Tour de France sinds 1952. Bovendien ligt deze berg in het hart van een prachtig wielerlandschap. De klim is 13,4 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 8,4%. Het is er altijd heel druk, dus rustig genieten van de natuur wordt moeilijk, maar het blijft wel Alpe d’Huez.

Pico Veleta

Deze reus maakt deel uit van de Sierra Nevada. De top van dit monster ligt op 3400 meter hoogte. Dat maakt van deze berg de hoogste op het Europese vasteland. Vanaf Granada is de klim 43 kilometer (!) lang, je leest dit goed. Het gemiddeld stijgingspercentage is 6,2%. Als je boven komt en het weer zit goed heb je een prachtig uitzicht op de kustlijn van Afrika.

Col du Galibier

Tot slot kan ook de Galibier niet in dit lijstje ontbreken. Deze klim staat bekend als een van de zwaarste cols uit de Alpen. De volledige klim is 31,5 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6%. Boven op de berg kom je terecht in een heus maanlandschap waar het erg koud kan zijn. Vergeet dus geen extra jasje.

Bron: Bicycling.com

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend