Fietsen, Koopadvies

5 tips bij het aankopen van een elektrische fiets

De elektrische fiets is aan een opmars bezig. Het is gezond, goed voor het milieu en je kan je er snel mee verplaatsen. Het is de investering dus zeker waard, maar goedkoop is het niet. Daarom zetten wij vijf tips op een rijtje die je kunnen helpen bij het kopen van een elektrische fiets.

1. Bepaal je fietsdoel

Waarvoor wil je je E-bike gebruiken? Dat is de eerste vraag die je je moet stellen. Een elektrische fiets heeft een actieradius net als een elektrische wagen. De actieradius is de afstand die de fiets kan afleggen voor je hem opnieuw moet opladen. Wanneer je lange tochten wil maken of over heuvels en zandwegen wil rijden, moet je op zoek naar een fiets met een grote actieradius die waarschijnlijk wat duurder is. Wil je je E-bike gebruiken voor korte ritjes, dan kan je kiezen voor een goedkopere fiets met een kleinere actieradius.

2. Kies voor een recent model

De elektrische fietsen evolueren razendsnel. Daarom is het belangrijk dat je kiest voor een recent model. Nieuwere fietsen hebben een betere batterij. Die is heel belangrijk als je lange tochten wil maken. De plaats waar je accu zit is ook van essentieel belang. Bij de meeste fietsen zit de batterij verwerkt onder de bagagedrager. Deze fietsen zijn goedkoper en de accu is uitneembaar. Deze E-bikes zijn aan te raden voor fervente fietsers. Je kan de accu makkelijk uit de fiets halen en opladen in je huis. De onderhoudskosten bij deze modellen zijn ook goedkoper. Er zijn ook elektrische fietsen waarbij de batterij in het frame verwerkt zit. Deze fietsen zijn duurder en de onderhoudskosten zijn veel duurder.

3. Veel heuvels? Kies voor trapkracht ondersteuning

Er zijn twee soorten aandrijvingen bij E-bikes. Bij rotatie aandrijving herkent de motor de rotaties die je maakt tijdens het fietsen. Zolang je blijft trappen blijft de ondersteuning continue. Bij trapkracht ondersteuning zal je fiets meer ondersteuning geven als je harder op je pedalen duwt. Dat betekent dus concreet dat de E-bike meer ondersteuning zal geven als je bergop fietst.

4. Denk aan het gewicht

Een elektrische fiets is veel zwaarder dan een normale fiets. Op zich is dat geen ramp, maar je moet wel op een paar dingen letten. Zwaardere fietsen hebben een aangepaste fietsendrager nodig en zijn minder makkelijk te verplaatsen in je garage.

5. Kies niet voor het goedkoopste model

Een goede E-bike is duur. Het is niet verstandig om een goedkoop model te kopen. Kies voor een fiets die bij je rijgedrag past. Ook al moet je daar extra voor betalen. Je zult het je niet beklagen. Als je toch niet zoveel geld wil uitgeven kan je altijd op zoek gaan naar een tweedehands model. Er staan heel wat goede modellen op onze website.

Bron: Manners.be

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend