Doe-het-zelf, Toplijsten

5 tips om je koersfiets beter te onderhouden

Zoals een ruiter voor zijn paard zorgt, hoort een (amateur)wielrenner goed voor zijn stalen ros te zorgen. Vaak heeft je koersfiets een grote som geld gekost, dus kan je maar beter goed voor je fiets zorgen. Je fiets goed onderhouden zorgt ervoor dat je tijdens een rit minder kans hebt om te moeten stoppen om een mechanisch defect te verhelpen. Daarnaast kan een goed onderhouden fiets ook veel langer meegaan dan een fiets waar je maar af en toe naar omkijkt. Hieronder vind je 5 tips om jouw koersfiets beter te onderhouden.

1. Poets je fiets grondig

Het lijkt een evidentie, maar je racefiets goed poetsen na elke rit kan al veel materiaalpech verhelpen. Heel belangrijk is dat je nooit een hogedrukreiniger gebruikt. De straal die daar uitkomt is veel te krachtig en de kans is groot dat je het water in je lagers gaat spuiten. Die kunnen dan vanbinnen gaan roesten en zijn dan direct aan vervanging toe. Je fiets afspoelen met water is veel beter. Was je fiets daarna met een beetje zeep en een natte doek en spoel hem daarna nog eens voorzichtig af.

2. Smeer je ketting regelmatig

Na een poetsbeurt kan je je ketting ook best even ontvetten. Op het internet of bij je fietsenwinkel kan je daar speciale producten voor vinden. Eens de ketting volledig vetvrij is, smeer je wat kettingwax of -olie er op. De overtollige olie of wax kan je er de dag erna gewoon afvegen met een proper doekje.

3. Controleer je banden en je wielen

Heel belangrijk is dat je geregeld controleert of je banden en je wielen nog in goede staat verkeren. Zit er geen slag in je wiel? Je wiel kan een beetje krom worden door tijdens een ritje door een put te rijden. Je fietsenmaker kan dat probleem relatief makkelijk oplossen. Wanneer je lang met dezelfde bandenset rijdt, kunnen die ook verslijten. Controleer of het rolvlak niet te veel is afgeplat. Ook kan je best even kijken of er niet te veel steentjes in je band zitten. Die kunnen tijdens een rit dieper komen te zitten en voor een lekke band zorgen.

4. Check of je remmen niet versleten zijn

De remmen zijn misschien wel het allerbelangrijkste onderdeel van je racefiets. Daarom is het natuurlijk heel belangrijk om die goed te onderhouden. Bij velgremmen is het makkelijk om te zien of ze aan vervanging toe zijn. Ook is het relatief goedkoop en gemakkelijk om nieuwe remblokjes zelf te installeren. Bij schijfremmen is dat niet zo eenvoudig. Uiteraard staat het internet vol van filmpjes waarin haarfijn wordt uitgelegd hoe dat precies moet. En anders is een bezoekje aan de fietsenmaker aan te raden.

5. Kijk of alles nog goed vastzit

Controleer een laatste keer je hele fiets. Is elk moertje en boutje goed vastgedraaid? Staan je pedalen goed vast? Deze controleronde hoef je niet na elke rit te doen, maar zeker wel wanneer je je fiets een ‘groot onderhoud’ geeft.

Wil je meer informatie over de AXA fietsverzekering?

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend