Fietstoerisme

6 manieren om nieuwe fietsroutes te ontdekken

Ben je het beu om altijd dezelfde routes te fietsen? Heb je moeite om inspiratie op te doen om nieuwe wegen te ontdekken? Wij geven je zes tips om elke keer weer op onbekend terrein te fietsen!

1. Neem een onbekende zijweg

Het lijkt misschien het meest voor de hand liggende als eerste tip, maar waarom zou je niet een zijweg verkennen waar je nog nooit bent geweest, in plaats van gewoon je vaste route te volgen?

De kans is groot dat op de wegen waarop je rijdt ontelbaar veel zijwegen zijn die naar interessante plekken leiden. Neem het (kleine) risico en sla zo eens een wegje in! Het ergste dat kan gebeuren, is dat je op een gegeven moment moet terugkeren, maar niet geschoten is altijd mis!

2. Verken je omgeving met Google Street View

Met Google Street View kan je je volledige route in detail bekijken. Profrenners gebruiken de service om de parcoursen van hun wedstrijden te analyseren en voor te bereiden, dus waarom zou jij dan niet je trainingsritje kunnen voorbereiden? Let er wel op dat klimmetjes vaak minder steil lijken op foto’s dan ze in het echt kunnen zijn.

3. Bekijk de ritten van fietsers uit de buurt op de bekende fiets apps

Zo goed als elke (amateur)wielrenner pronkt wel op een of andere fiets app met zijn of haar afgelegde kilometers of gemiddelden. Maar zo’n app is ook een ideale manier om nieuwe wegen te ontdekken. Vooral fietsers die al langer fietsen in een bepaalde regio, kennen vaak de mooiste plekjes. Daarnaast kan je vaak ook jezelf meten met hen door tijden op bepaalde segmenten van de route te vergelijken.

4. Doe een rit mee met een lokale fietser

Nog een goede manier om mooie nieuwe wegen te ontdekken, is om met een renner uit de buurt mee te gaan. Niet alleen rijd je op dat moment zelf op nieuwe wegen, maar hij of zij kan ook vertellen welke wegen die je kruist je zeker de volgende keer eens moet proberen.

5. Word lid van een wielerclub

Om na tip vier nog een stapje verder te gaan, kan je je aansluiten bij een lokaal wielerpeloton. Allemaal samen hebben ze zo goed als elke weg in je buurt al honderden keren bereden en kennen ze de buurt vanbinnen en vanbuiten. Daarnaast hebben veel wielerclubs verschillende groepen zodat je altijd met een peloton mee kan die perfect overeenkomt met jouw sterkte.

6. Doe mee aan een fietsevenement

In plaats van vast te houden aan je lokale wegen, kan je verder reizen en een geheel nieuw gebied verkennen. Een van de gemakkelijkste manieren om dat te doen, is door deel te nemen aan een cyclosportieve. Er zijn letterlijk honderden van deze evenementen voor massa-deelname in heel Europa: het is gemakkelijk om er een te vinden in een gebied waarin u geïnteresseerd bent, en op een datum die bij u past. Daarnaast bieden veel profwedstrijden de dag voor of na de profs de mogelijkheid om hetzelfde parcours eens af te leggen. De routes zijn goed bewegwijzerd, wat betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over welke kant je op moet. Je krijgt onderweg ook eten en drinken en er is mechanische ondersteuning als je dat nodig zou hebben. Meedoen aan zo’n evenement kost je wel wat geld, maar het is het waard.

Met de zes bovenstaande tips zou je in een mum van tijd verschillende nieuwe routes moeten kunnen ontdekken. Als je je op onbekend terrein begeeft, is het altijd handig om genoeg reservemateriaal mee te nemen. Daarnaast is een goede fietsverzekering zeker geen overbodige luxe.

Wil je meer informatie over de AXA fietsverzekering?

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend