Toplijsten

6 investeringen die je herfst- en winterseizoen een boost geven

Hoe pak je het best de overgang naar de herfst en winter aan? Wij geven je enkele tips mee om zo goed mogelijk die overgang te verteren en heel het jaar fietsplezier te beleven.

6. Geschikte kledij
Het klinkt logisch en stom, maar toch worden er maar al te vaak fouten gemaakt in de kledingkeuze. De herfst is zeer wisselvallig, de ene dag vertrek je voor een rit in zomerse temperaturen en de andere regent het pijpenstelen. En dan hebben we het nog niet over de Belgische weerwissels gedurende de dag. Wij raden daarom aan om in kwaliteitsvolle kledij te investeren, zodat je onbezorgd en zonder al te veel kledinglagen kan genieten van jouw fietstocht. Meestal voorziet jouw club of ploeg wel de nodige basiskledij, maar we raden aan om te investeren in enkele belangrijke stukken. Onze tips zijn een ademende regenjas, een goed verluchte trui met lange mouwen en een paar schoenovertrekken die makkelijk aan en uit te doen zijn. Vervolgens is een warme (winddichte) onderlaag aan te raden, op die manier hoef je geen extra kledingstukken mee te doen op training maar vertrek je enkel met een regenjas in jouw achterzakje.
Kijk zeker eens naar het tweedehands en nieuw kledingaanbod op becycled.

Rapha-winterkleding-becycled
© Rapha

5. Fiets klaarmaken voor nat en koud weer
Ben je zelf niet zo handig, dan is deze klus snel geklaard. Want jouw lokale fietsenmaker weet perfect wat hij moet doen om jouw geliefkoosde fiets klaar te zetten voor het hardere werk tijdens de herfst en de winter. Het zal je inderdaad wat geld kosten, maar op termijn zal je besparen door een verminderde slijtage.
Heeft jouw fiets geen geheimen voor jou of ben je gewoon een geboren knutselaar? Dan raden we jou het volgende aan. Controleer de lagers van de assen van jouw wielen en het bracket van je fiets op slijtage en of de dichtingen hiervan nog intact zijn, indien nodig maak je schoon en breng je wat vet aan (vergeet ook het vet op de crankbuis niet). Kijk vervolgens na of je geen speling hebt op je voorvork en haal het even uit jouw frame. Kuis al de olie op de voorvorkbuis en in de balhoofdbuis uit met ontvetter. Indien gewenst kan je de balhoofdlagers vervangen en dan breng je een fijn laagje vet aan op de voorvorkbuis om opnieuw alles in elkaar te steken. Een andere belangrijke taak is de controle van jouw fietsframe op scheurtjes en slijtage. Daarnaast is jouw zadel en zadelbuis een vaak vergeten item. Ga na of je zadel nog goed vast zit en haal jouw zadelpen uit. Maak alles proper en vooral voor carbon zadelpennen is het belangrijk om wat carbon grip aan te brengen. En tot slot is het aangeraden om jouw ketting te vervangen en over te schakelen naar weerbestendige olie.

Muc-off-onderhoud-zadel-fiets-herfst-becycled
© Muc-Off

4. Spatborden
Niets zo onaangenaam als een natte broek en schoenen wanneer je aan het fietsen bent. We geven toe, spatborden zullen jou niet droog houden wanneer het regent, maar zelfs als het regent kunnen ze nuttig zijn. Als je in groep fietst, dan zullen de renners achter jou het zeker appreciëren dat er niet constant water met zandsmaak in hun gezicht gesproeid wordt. En daarnaast beschermt het ook jouw fiets, doordat minder opspattend water in de onderdelen komt.

Herfst-winter-tips-spatbord-becycled
© Crud Products

3. Banden
Telkens opnieuw kost lekrijden jou ongeveer €5 à €10 per keer. Daarom is het investeren in degelijke banden een aanrader. Je betaalt eenmalig wat meer, maar over het hele herfst- en winterseizoen kan je dus wel wat uitsparen met een goed paar banden voor jouw fiets. We hebben ook wat tips voor het kiezen van banden voor het nattere weer. Kies voor banden met voldoende profiel, want net zoals bij jouw wagen zorgt dit voor meer grip op een nat wegdek. Ga voor een wat bredere banddikte (25mm), dit levert een comfortabelere rit op. Maar het vermindert eveneens de rolweerstand, gratis snelheid dus, jippie! Ook geven fabrikanten vaak zelf aan waarvoor een band geschikt is, kijk dus even hun suggestie na en rij dit najaar zorgeloos rond.

© Canyon

2. Een set trainingswielen
De herfst- en wintermaanden zijn hard voor jouw materiaal en zeker voor jouw wielen. Spaar daarom jouw goede set wielen en investeer in een degelijk paar trainingswielen. Tweedehands wielen zijn een prima optie, want dan krijg je meer voor je budget en vaak zijn banden inbegrepen. Maar let op wanneer je wielen koopt voor het najaar. Ga na of er banden op de wielset zitten en of de cassette is inbegrepen, dit zal jou snel meer dan €75 uitsparen bovenop de prijs van de wielen. Kies voor een set met een laag velgprofiel, want de Belgische wind en wegen kennen geen genade.  En tenslotte koop je best wielen voor bandjes, dus niet voor tubes. Bandjes zijn makkelijker te vervangen, vooral wanneer je op weg bent en ze kosten bovendien minder dan tubes.
De beste tweedehands wielen vind je overigens op becycled.be!

Tweedehands-wielen-fietsen-becycled

1. Fietsverlichting
Het blijft steeds langer donker tijdens de herfst en de winter en daarom is gedurende die maanden een goede fietsverlichting zeer belangrijk. Vooral voor de vroege vogels of de nachtraven onder ons die enkel voor of na school/werk kunnen rijden, kan een goede keuze in fietslichten een verschil maken. Ga daarom niet rechtstreeks voor de goedkopere opties die jou enkel voldoende licht geven om opgemerkt te worden door omstaanders (ook niet onbelangrijk). Kies dus voor een lichtset met voldoende lumen, zodat je het wegdek zeker kan zien bij duisternis. En die lichten zijn best ook oplaadbaar.

Herfst-winter-tips-fietslichten-cateye-becycled
© Wiggle
Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend