Naast de kwestie

6 tips voor wie pas begint met fietsen

Als je pas begint te fietsen, zal je even de tijd moeten nemen om de wielersport te leren kennen. Naast de basisregels van het verkeer zijn er ook heel wat ongeschreven wielerwetten. Je mag geen korte sokken dragen, je drinkbussen moeten passen bij je fiets… Al die regeltjes kunnen nogal overweldigend overkomen. Ons advies is daarom: vergeet ze! Fietsen moet fun zijn. Daarom hebben wij zes tips opgelijst om het leven van een beginnende fietser leuker te maken. Let op: dit zijn geen regels! Enkel suggesties om het fietsen veiliger en aangenamer te maken.

Maak je geen zorgen over je materiaal

Je hebt geen dure fiets(-kleding) nodig om te fietsen. Goed materiaal kan leuk zijn, maar er is niets fijner dan een groepje renners met carbon fietsen voorbij te vlammen op je oude fiets. Het belangrijkste is dat je naar buiten gaat en fietst. Je kan later nog altijd beter materiaal kopen.

Verzorg je fiets

Smeer je ketting, pomp je banden op, poets je fiets…  Zorg ervoor dat je je tweewieler onderhoudt. Je moet niet technisch aangelegd zijn om je fiets te verzorgen. Als je niet weet hoe dat moet, zoek je het gewoon even op op YouTube. Je zal merken dat als je met een verzorgde fiets gaat rijden, het eens zo leuk is. Bovendien zorgt een goed onderhoud ervoor dat je fiets langer meegaat.

Bouw rustig op

Begin niet meteen als een gek te koersen, maar bouw op. Anders krijg je blessures. Laat je lichaam wennen aan het fietsen en de afstanden en probeer niet meteen honderd kilometer te rijden. Als je dat toch doet, is de kans groot dat je je lichaam overbelast en dat je het fietsen beu geraakt.

Neem reservemateriaal mee

Je bent onderweg, hebt de wind in je rug en het fietsen is echt fun. Maar dan opeens krijg je een platte band en het feestje is over. In plaats van iemand te bellen om je te komen halen, kan je ook reservemateriaal meenemen om je lekke band te herstellen. Je zal je veel zelfstandiger voelen en bovendien kan je je feestje na een kwartiertje herstelwerk weer hervatten.

Vergeet niet te tanken

Als je slechts een uurtje gaat fietsen, neem je best een drinkbus met water mee, maar eten hoeft niet echt. Als je twee uur of meer gaat rijden, dan kan je best een koek meepakken en na ongeveer drie kwartier beginnen eten. Eet dan om de twintig minuten een klein beetje. Als je dat niet doet kan je een hongerklopje krijgen en dan wordt je fietstocht een hel.

Zorg dat je fiets past

Rijden met een passende fiets, is een van de belangrijkste tips die we je kunnen geven. Als je op een te grote of te kleine fiets rijdt, ga je alleen maar pijn krijgen onderweg. Als je een fiets gaat kopen, maak dan zeker een testritje zodat je weet dat je goed zit. Let erop dat je zadelhoogte goed is en dat de lengte van je fiets juist is.

Bron: Bicycling.com

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend