Naast de kwestie, Toplijsten

7 dingen die je niet moet doen bij je eerste koers

De profs zijn ondertussen al even aan het wielerseizoen bezig, maar als jij binnenkort je allereerste wielerwedstrijd gaat rijden, hebben we enkele tips voor jou. Hier zijn zeven dingen die je niet (!) moet doen tijdens je eerste koers.

Aan de start komen met het beste materiaal

Dat is voor niets nodig. Heel wat renners rijden goed op aluminium fietsen met normale wielen. Hoe langer je rijdt, hoe meer je kan investeren in materiaal. Maar als je pas begint, kan je beter wat harder trainen dan heel veel geld te geven aan duur materiaal.

Tegen iedereen zeggen dat het je eerste wedstrijd is

Je kan op verschillende manieren omgaan met zenuwen. De slechtste manier is om je te gedragen als een 10-jarige die drie Red Bulls en een zak snoep naar binnen heeft gewerkt. Wees kalm en ga de andere renners niet opjagen en zeggen dat je nerveus bent voor je eerste wedstrijd.  Steel met je ogen en steek dingen op voor je volgende race.

Je nummer vastspelden op je onderlijfje

Draag zeker een onderlijfje want het zorgt voor een extra laagje stof tussen je truitje en je huid, maar zorg ervoor dat je je nummer er niet aan vastspeldt. Hang je nummer aan je truitje voor je het aandoet. Dit gaat makkelijk door je truitje over je knieën te spannen.

Je zonnebril vergeten

Er is niets erger dan omringd worden door RoboCop lookalikes terwijl je zelf je ogen moet dichtknijpen tegen de felle zon. Vergeet geen zonnebril.

Uit je pedaal schieten

Gênant. Zorg ervoor dat je pedalen race-ready zijn. Als je ze niet vast genoeg zet, zou je bij het optrekken na de bochten er wel eens snel kunnen uitschieten. Een valpartij is dan nooit ver weg.

Je remmen plots dichtgooien

Als je een bocht pakt in het wiel van een renner en hij geraakt er heelhuids door zonder te remmen, dan lukt jou dat ook. Hopelijk. Wat je ook doet, zorgt ervoor dat je niet als een haas de bocht induikt en er als een slak uitkomt. Bochtenwerk is zeker iets wat je best een paar keer goed oefent vooraleer je aan je eerste wedstrijd begint.

Achteraan het peloton bengelen

Tenzij je na elke bocht of tempoversnelling wil spurten als een bezetene, is het niet aangeraden om achterin het peloton te gaan rijden. Je verspilt hier alleen maar krachten. Zet je lekker midden in het pak en geniet van je eerste race.

Bron: CyclingWeekly

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend