Toplijsten, Training

7 tips voor beginnende mountainbikers

Droom je ervan om net als Mathieu van der Poel of Nino Shurter over de singletracks te scheuren met je mountainbike maar weet je niet goed hoe je eraan moet beginnen? No worries, met deze tips ben je helemaal klaar om te gaan shredden door de bossen.

Laat je fiets het werk doen

Je moet je fiets over het ruige terrein laten glijden. Hef je poep van je zadel als je over obstakels rijdt en laat je mountainbike het werk doen. Hoe technischer het terrein, hoe meer ruimte je fiets moet hebben om te bewegen. Als je een afdaling neemt, vecht dan niet tegen je fiets maar laat hem gaan. Armen en knietjes naar buiten en gaan.

Behoud snelheid

Het gaat soms tegen je natuurlijk instinct ingaan, maar je snelheid behouden of zelfs versnellen is belangrijk wanneer je over ruige paden rijdt. Snelheid zorgt ervoor dat je makkelijker over de hindernissen geraakt, dus durf door te rijden.

Verleg je gewicht

Dit is misschien wel een van de belangrijkste tips. Als je bergop rijdt, kan je je gewicht best helemaal naar voor verleggen. Ga op het puntje van je zadel zitten zodat je achterwiel grip behoudt. Als je een afdaling neemt, moet je je gewicht naar achter verleggen. Zo vermijd je dat je overkop gaat.

Doe rustig met die remmen

Er zal een moment komen dat je je beide remmen gaat willen dichtgooien met alle kracht die je hebt, maar weersta aan deze verleiding. De remmen op een mountainbike zijn krachtig genoeg zodat je met 1 vingertje al genoeg kan bijremmen en je snelheid kan regelen. Pas je snelheid aan voor de moeilijke stroken zoals rock gardens en moeilijke bochten en hou je snelheid aan op de stroken. Als je toch in moeilijkheden komt, blijf dan vooral van je voorste (linkse) rem. Zo vermijd je dat je over je stuur vliegt.

Kijk naar waar je wil gaan

Kijken naar die grote steen die je niet wil raken, zal ervoor zorgen dat je juist wel op die steen zal rijden. Je fiets zal zich bewegen naar waar jij kijkt. In plaats van naar de steen te kijken, kan je dus best over of naast de obstakels kijken naar waar je wel wil gaan.

Leer hoe je basisherstellingen moet doen

Door het ruwe terrein is de kans groter dat je mechanische problemen gaat hebben tijdens het mountainbiken. Dankzij tubeless banden is de kans op lekrijden veel kleiner geworden, maar het is niet onmogelijk. Leer daarom hoe je kleine herstellingen aan je fiets kan doen zodat je het bos uitgeraakt als er iets stuk gaat. Leer hoe je een lekke band moet maken, maar ook hoe je een gebroken ketting of een gebogen derailleur fixt. Op YouTube vind je heel wat tips terug. Vergeet ook het materiaal niet dat je nodig hebt om kleine herstellingen te doen. Een multitool en een pompje komen altijd goed van pas.

Neem genoeg voedsel mee

Ook de laatste tip is eentje van essentieel belang. Er zijn geen winkels om te stoppen in het bos. Neem dus altijd meer eten en drinken mee dan je denkt nodig te hebben.

Zo dankzij deze tips ben je nu helemaal klaar om de mountainbike wereld te ontdekken. Duik de bossen in en have fun!

Bron: Bicycling

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend