Toplijsten

8 redenen waarom we fan zijn van cargofietsen

8 redenen waarom we van cargofietsen houden

Het logistiek transport binnen steden is verantwoordelijk voor 50% van de uitstoot van fijn stof en zorgt voor verscheidene andere negatieve effecten op gebied van file, geluidsoverlast en luchtvervuiling. Nochtans bestaan er alternatieve oplossingen.

Een van die oplossingen is de cargofiets, die toelaat om leveringen binnen steden te voorzien met de fiets, ook voor grote volumes. Hier zijn enkele redenen waarom we de voorkeur moeten geven aan dit type transport voor leveringen.

1. Cargofietsen kunnen bijna alles aan.
Als je denkt aan een levering met de fiets, dan ga je er vanuit dat het gaat om kleine pakketjes. Maar in realiteit kunnen fietskoeriers tot meer dan 180 kg zonder problemen transporteren. Het is vanzelfsprekend dat die fietsen voorzien zijn van een elektrische motor voor een klein extra zetje.

2. In een stedelijke omgeving zijn fietsen sneller van punt A naar punt B.
Fietsers kunnen zich over het algemeen makkelijker verplaatsen en zijn een stuk sneller tijdens de spitsuren. Ze zijn het meest efficiënt in grote en compacte steden. Daarnaast is een parkeerplaats vinden om een fiets te laden en te lossen een stuk eenvoudiger…

3. Vracht- en bestelwagens vervangen door cargofietsen in steden zou het verkeer enorm ontlasten.
In de Brusselse Wetstraat staan soms 120 wagens stil om gemiddeld 150 personen te vervoeren, en nog minder pakketjes. Er kunnen minstens 3 à 4 cargofietsen in de ruimte die een auto inneemt, maak zelf maar eens de rekensom om te zien hoeveel minder ruimte er nodig is of hoeveel meer pakketjes er vervoerd kunnen worden.

4. Cargofietsen zijn een stuk goedkoper dan een bestelwagen.
Niet alleen in de initiële aankoopsom van het voertuig is een cargofiets een stuk goedkoper dan een bestelwagen, maar ook in onderhoud en benzine zullen de kosten een stuk lager liggen!

5. Fietsen zijn goed voor het milieu.
Dit is misschien wel de belangrijkste reden van allemaal.

6. Het is beter voor de gezondheid van de pakjesbezorgers (en die van ons).
Fietsen is goed voor jouw mentale en fysieke gezondheid, dat werd eerder al bewezen. Met de fiets rijden vermindert eveneens het stressniveau (in tegenstelling tot het rijden met de wagen in het stadsverkeer). Vervolgens wordt er ook minder fijn stof uitgestoten, waardoor onze longen hier ook van kunnen profiteren.

7. Het is niet cargofietsen OF bestelwagens, maar cargofietsen EN bestelwagens EN andere oplossingen. 
Toegegeven, cargofietsen zijn waarschijnlijk niet de ideale transportmethode voor de levering van een vierzitsbank en kunnen ook het magazijn van jouw supermarkt niet met grote hoeveelheden aanvullen. Maar ze blinken wel uit als laatste schakel in de keten naar de eindklant binnen steden, en al zeker voor de vele kleine pakketten die online gekocht worden.

8. De klanten zijn altijd onder de indruk van de snelheid en de methode van levering.

Je zou verrast zijn als je zag wat een cargofiets allemaal kan transporteren!

 

Auteur: Frédéric Guisen

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend