Naast de kwestie

Dit zijn dé wielermomenten van het seizoen, tot nu toe

Wat een mooi wielerseizoen is het al geweest. En het is nog niet eens gedaan! Er zijn dit jaar al heel wat ongelooflijke ontknopingen en prachtige momenten de revue gepasseerd. Voor wie ze al moest vergeten zijn, zetten wij dé wielermomenten van 2019 tot nu toe op een rijtje.

Julian Alaphilippe is de baas van het voorjaar

De Fransman Alaphilippe overklaste de tegenstand in Milaan-San Remo en schreef zo een eerste monument op zijn palmares. Hij viel aan op Poggio en maakte het af in een sprint op de Via Roma. Het straffe is dat hij als favoriet aan de start kwam. Hij won eerder al de Strade Bianche en twee ritten in de Tirreno-Adriatico. De tegenstand keek dus naar hem. Toch wist hij het af te maken. De Fransman was toen al on fire. Even later won hij ook nog eens voor de tweede keer in zijn carrière de Waalse Pijl.

Wegrenners leren Mathieu van der Poel kennen

Waar moeten we beginnen? Mathieu van der Poel van Corendon-Circus werd eerst wereldkampioen veldrijden en sprong daarna op de wegfiets. Niet om het peloton te vergroten, maar om vriend en vijand te verrassen. In Gent-Wevelgem, zijn eerste lange klassieker, werd hij meteen vierde. Even later won hij zijn eerste World Tour wedstrijd: Dwars door Vlaanderen. Maar het was nog niet gedaan. In de Ronde van Vlaanderen viel hij spectaculair in de aanloop naar de Oude Kwaremont. Toch rolde hij nog heel het peloton op en kwam hij vooraan aansluiten. Bettiol won, maar hij werd nog vierde in zijn eerste Ronde van Vlaanderen. Dat zorgde ervoor dat de verwachtingen hoog lagen voor de Amstel Gold Race. Maar hij loste die helemaal in. Na een knotsgekke finale sprintte hij naar de overwinning. Een wedstrijd om nooit te vergeten.

Egan Bernal schrijft wielergeschiedenis

Het was 110 jaar geleden dat zo’n jonge kerel de Tour de France won. Egan Bernal werd de jongste na-oorlgse winnaar van de Ronde van Frankrijk en bovendien de eerste Colombiaan. Zijn overwinning zorgde voor een groot volksfeest in zijn thuisland. De Tour zelf was er trouwens ook eentje om niet snel te vergeten. Alaphilippe reed lang in de gele trui en zorgde ervoor dat Frankrijk de liefde voor de Tour terugvond. Er werd zelfs stiekem gehoopt dat hij de Tour zou winnen. Maar dat gebeurde niet. Met twee ingekorte etappes eindigde deze Tour misschien wat vreemd, maar hoe dan ook toonde Bernal dat hij de sterkste was en reed hij zichzelf de geschiedenisboeken in.

Bij de klassementsrenners is er nog een eervolle vermelding voor de 26-jarige Ecuadoraan, Richard Carapaz, die de Giro d’Italia op zijn naam wist te schrijven dit jaar. Daarbovenop won hij ook 2 ritten én hij is eveneens de eerste Ecuadoraan die de eindoverwinning in een grote ronde kon veroveren.

Evenepoel wint Clasica San Sebastian

Er wordt veel verwacht van Remco Evenepoel. Maar dat hij op zijn 19de  al de Clasica San Sebstian zou winnen, zag niemand aankomen. Op ongeveer 9 kilometer van het einde liet hij zijn tegenstanders achter en soleerde hij naar de overwining. Zo werd hij de jongste renner ooit die de wedstrijd won. Even later werd hij ook nog Europees kampioen tijdrijden. We hebben het laatste nog niet gezien van deze kerel.

Bron: CyclingWeekly

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend