Naast de kwestie

Alles wat je moet weten over de Giro van 2019

Na een bijzondere start in Jerusalem vorig jaar zal de Giro van dit jaar terugkeren naar de roots. Nu zaterdag wordt de start van de 102e editie van de Ronde van Italië gegeven in Bologna. Drie weken later eindigen de renners in Verona. De Giro komt Italië bijna niet uit dit jaar. Wij zetten even op een rijtje wat je zeker moet weten over de eerste grote ronde van dit jaar.

Wanneer

De Giro van 2019 start op zaterdag 11 mei en eindigt op zondag 2 juni.

Parcours

De Giro van dit jaar telt 21 ritten die samengeteld zorgen voor een parcours van 3.518,5 kilometer. Er zijn drie individuele tijdritten, zeven aankomsten bergop en zes sprintersetappes. Het dak van de Ronde van Italië is dit jaar de beruchte Gaviapas. In de 16e rit moeten de renners over de Gavia én over de Mortirolo. Toch volgt de koninginnenrit pas in de 20ste etappe waar de renners 198 kilometer voor de wielen geschoven krijgen met maar liefst 5.200 hoogtemeters, vier cols, en een aankomst bergop. De laatste week van de Giro belooft loodzwaar te worden.

Op TV

De Giro d’Italia wordt live uitgezonden op Eurosport. Alle etappes worden rechtstreeks uitgezonden op tv en online via de Eurosport Player.

Wat gebeurde er vorig jaar?

Simon Yates van Mitchelton-Scott droeg 13 dagen de roze trui en had dankzij een paar mooie etappezeges en bonusseconden een mooie voorsprong uitgebouwd. Maar in de 19de etappe was het Chris Froome van Team Sky die aan een huzarenstukje begon. Hij werkte een solo van 80 kilometer doorheen de Alpen fenomenaal af en maakte zijn achterstand van drie minuten in het algemeen klassement in een klap goed. Hij dook als leider het laatste weekend in met 40 seconden voorsprong op Tom Dumoulin. Die deed er alles aan om zijn achterstand goed te maken, maar het sterke Team Sky verdedigde de trui met klasse. Froome slaagde zo in zijn historische hattrick en won drie grote rondes in een jaar. De Brit zal dit jaar niet meedoen aan de Giro omdat hij zich focust op de Tour de France.

Op wie moeten we dan letten?

De topfavorieten zijn ongetwijfeld Tom Dumoulin die de Giro al eens won in 2017 en Vincenzo Nibali die de ronde al twee keer op zijn naam wist te schrijven. Tom Dumoulin is licht in het voordeel dankzij drie tijdritten, waaronder een vlakke tijdrit van 17 kilometer op de slotdag. Als hij binnen de minuut kan blijven in de zware bergritten, kan hij een kleine achterstand nog goedmaken op de slotdag. Maar Nibali toonde zijn bloedvorm al in de Ronde van de Alpen en wordt dus een taaie tegenstander voor de Nederlander.

Maar laten we ook Simon Yates niet vergeten. Hij heeft na vorig jaar zijn lesje geleerd en won de Vuelta van 2018. Ook de Sloveen Primož Roglič is in bloedvorm. Hij werd vierde in de Ronde van Frankrijk van vorig jaar en won de drie rondes waaraan hij deelnam dit jaar: de UAE Tour, Tirreno-Adriatico en onlangs nog de Ronde van Romandië.

De Ronde van Italië wordt er dus ook dit jaar weer eentje om duimen en vingers van af te lekken. Wij alvast klaar voor drie weken spektakel.

Bron: Bicycling.com