Naast de kwestie

Alles wat je moet weten over fietsen naar het werk

Het is nooit een slecht moment om te starten met fietsen naar je werk. Met de juiste tips kan je in bijna alle omstandigheden je fiets nemen naar het werk. Nu het lente is, zullen meer mensen nadenken om hun auto en de files in te ruilen voor de vrijheid van de fiets. Daarom zetten wij nog even wat tips op een rijtje zodat jij goed geïnformeerd aan je nieuwe uitdaging kan beginnen.

1. Vertrek op tijd

Wanneer je met de auto naar het werk gaat, moet je rekening houden met files. Daar zal je op de fiets geen last van hebben. Maar je kan toch maar beter op tijd vertrekken. Zo vermijd je dat je je longen uit je lijf moet rijden om op tijd op het werk te zijn. Je fietstocht naar het werk moet iets ontspannend zijn. Het moet je juist energie geven. Neem daarom je tijd voor je woon-werkrit en geniet van het fietsen en de natuur.

2. Zoek een fietsmaatje

Samen fietsen is leuker dan alleen. Je kan met elkaar babbelen, de kilometers gaan sneller voorbij en je steunt elkaar. Wanneer je met een fietsmaatje naar het werk rijdt, is het moeilijker om te zeggen dat je toch met de auto gaat want dan laat je hem of haar in de steek. Zoek daarom een fietsmaatje en je ritjes zullen veel vlotter verlopen.

3. Zorg voor goed materiaal

Als je beslist om met je fiets naar het werk te rijden. Zorg er dan voor dat je een degelijke fiets hebt. Kies voor een fiets waar jij je goed bij voelt en waar je elke dag op wil springen. Als je niet wil dat je kleren vuil worden, zorg er dan voor dat je spatborden hebt. Zo blijf je droog. Neem ook altijd reservemateriaal mee zodat je bijvoorbeeld een platte band kan maken. Zorg er ook voor dat je weet hoe je een band moet maken, want vroeg of laat ga je toch pech hebben.

4. Bouw rustig op

Je hoeft niet meteen elke dag naar je werk te fietsen. Bouw rustig op. Zo raak je er gewend aan en bouw je je conditie op. Wanneer je dan de microbe te pakken hebt, zal je meer en meer willen fietsen en ga je automatisch elke dag je auto thuislaten.

5. Kies een veilige route

Zoek de veiligste route naar je werk. Kies voor fietssnelwegen, straten met weinig verkeer of straten met veilige fietspaden, ook al moet je dan een paar kilometer extra rijden. Het zal je woon-werkrit veel fijner en veiliger maken. Eens je een route hebt uitgestippeld, kan je die best ook eens uitoefenen op een werkloze dag zodat je de route kent en eventueel nog kan aanpassen waar nodig.

6. Neem een fietsverzekering

Wanneer je meerdere keren per week met je fiets op stap gaat, is het handig om een fietsverzekering te nemen. Zo krijg je bijstand bij onder andere pech, diefstal of een ongeval. Zo’n verzekering kan je bijvoorbeeld afsluiten bij AXA.

Wil je meer informatie over de AXA fietsverzekering?

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend