Naast de kwestie

Amerikaanse universiteit MIT ontwikkelt zelfrijdende deelfiets (+VIDEO)

De Googles en Tesla’s van deze wereld zijn al langer bezig met het ontwikkelen van zelfrijdende auto’s, maar dat is natuurlijk niets in vergelijking met autonoom rijdende fietsen. Goed, we zijn misschien niet helemaal onpartijdig, maar dat mag de pret uiteraard niet drukken.

De gerenommeerde Amerikaanse universiteit voor ingenieurs, de Massachusetts Institute of Technology (beter gekend onder zijn afkorting MIT, red.), is begonnen met het ontwikkelen van een technologie die on-demand mobiliteit mogelijk moet maken voor deelfietsen. Gebruikers kunnen via een app een fiets aanvragen en vervolgens rijdt een deelfiets autonoom naar waar de gebruiker zich bevindt. Daarna kan de deelfiets als een normale fiets gebruikt worden en zodra de gebruiker is aangekomen, schakelt de fiets om naar de autonome modus om zijn volgende gebruiker op te halen of gaat hij naar een oplaadstation. De universiteit doopte het project als de ‘Autonomous Bicycle Project’.

© City Science MIT

Mensgerichte steden van de toekomst

De City Science onderzoeksgroep van MIT, die zich focust op de toekomst van ‘smart cities’, denkt dat de mens centraal zal staan in de steden van morgen, waar fietsen, wandelen en het openbaar vervoer een hoofdrol zullen spelen. De toekomst van de auto in steden ziet er somber uit, want de City Science groep gaat uit van een autoloos scenario. Autonome micro-mobiliteits(deel)systemen zoals de MIT Autonomous Bicycle zouden een van de mobiliteitsopties zijn voor korte woon-werkafstanden of als eerste- of laatste-kilometer oplossingen in combinatie met het openbaar vervoer.

Van tweewieler naar driewieler

Je hebt het ongetwijfeld zelf gemerkt toen je leerde fietsen, balans is een belangrijk aspect bij het fietsen. Om dit probleem op te lossen hebben de ingenieurs van MIT een innovatief mechanisme ontworpen dat twee verschillende configuraties mogelijk maakt. In gewone fietsmodus ziet en voelt de fiets normaal aan, als een tweewieler. Maar voor de autonome fietsmodus verandert de fiets in een driewieler die de nodige stabiliteit biedt om vervolgens zelfstandig te rijden.

© City Science MIT

Het huidige prototype dat te zien is in de video wordt nog bediend via een afstandsbediening. De volgende stappen zijn de verdere integratie van de autonomie-hardware en -software. Hierdoor zou de fiets aan de hand van sensors en camera’s, net als bij auto’s, autonoom moeten kunnen rijden en objecten en personen ontwijken.

Waarom autonome fietsen?

Een van de belangrijkste problemen bij fiets-, scooter of stepdeelsystemen is het herbalanceren van de vloot. De fietsen hebben de neiging om zich in bepaalde ‘hotspots’ op te hopen op bepaalde momenten van de dag, dit komt door gelijkenissen in het woon-werkverkeer en andere effecten zoals bijvoorbeeld de aanwezigheid van heuvels. En dit terwijl andere gebieden van een stad fietsloos blijven. In deze situaties wordt het vinden van beschikbare fietsen of anderzijds een vrije plaats in een fietsdok een probleem. Momenteel wordt dit probleem verholpen door de fietsen opnieuw te verspreiden met bestelwagens die de stad rondrijden en fiets zo opnieuw verplaatsen. Dat is inderdaad niet meteen de meest ecologische of economische oplossing.

Met een vloot van autonome fietsen zoals de MIT Autonomous Bicycle zou het herbalanceringsprobleem verminderd kunnen worden. De deelfietsen zouden zelf van gebruiker naar gebruiker kunnen rijden of naar de regio waar een grotere vraag wordt voorspeld tijdens piekmomenten. Hierdoor zouden ook minder fietsen nodig zijn om aan dezelfde vraag te voldoen.

Bekijk hier de video waar je de fiets in actie kan zien:


Bron: MIT

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend