Nieuws

Belgische fietsmarkt 2016 in cijfers: e-bikes en damesfietsen op kop

Velofollies, de Belgische fietsbeurs, organiseerde voor het 4e jaar op rij een grootschalige fietsenquête naar het fiets- en aankoopgedrag van de Belgische fietsliefhebber, afgenomen bij 1.497 fietshandelaars. Uit dit onderzoek blijkt dat de Belgische fietsmarkt blijft groeien (+5,6%), en deze groei is volledig toe te schrijven aan de e-bikes en damesfietsen. In 2016 werden via de fietshandel uiteindelijk ruim 475.000 fietsen verkocht, een stijging van ruim 25.000 fietsen meer ten opzichte van vorig jaar.

Damesfietsen maken een inhaalbeweging

Opmerkelijk is dat het aantal verkochte herenfietsen stabiel blijft en de stijging in fietsverkoop dus voornamelijk te danken is aan het stijgend aantal damesfietsen. In 2016 waren 62,5% van het totaal aantal verkochte fietsen dan ook damesfietsen. Fietsen bij dames zit duidelijk in de lift!

De stijging van het aantal damesfietsen situeert zich vooral in het recreatieve segment, waar de elektrische fiets voor twee derden van de toename zorgt.  Maar ook het sportievere gamma kent veel bijval bij de vrouwelijke fietser. Cijfers die ook bevestigd worden door Cycling Vlaanderen: Waar vijf jaar geleden 5.685 vrouwen lid waren van de leidinggevende fietsfederatie, staat de teller nu reeds op meer dan 10.000 vrouwelijke leden.

Elektrische fiets neemt koppositie fietsmarkt in

Twee op vijf fietsen die in 2016 de deur uitgingen zijn e-bikes (39,2%). Dit maakt van deze categorie de meest verkochte fietscategorie in België. Vorig jaar was net geen 1 op 3 fietsen een elektrische fiets, opnieuw een duidelijke opwaartse tendens.  De traditionele stadsfiets echter komt met net geen 28% een fietslengte achter en voelt zijn aandeel verder slinken. Het aandeel van het sportieve segment met de racefietsen (11%) en mountainbikes (9,9%) blijft stabiel, en is samen dus goed voor een vijfde van de totale fietsverkopen.

Verjonging e-bikers

E-bikes worden op vandaag nog vooral aangekocht door mensen die conditioneel steeds meer moeite hebben om met een traditionele stadsfiets de weg op te gaan. Maar deze oudere generatie vormt lang niet de enige doelgroep van de elektrische fiets. Uit de enquête van Velofollies blijkt dat ondertussen 38% van de e-bikers jonger is dan 50 jaar.

De hoofdreden voor deze verjonging is de verhoogde actieradius, waardoor de e-bikes meer en meer ingezet kunnen worden voor woon-werkverkeer.  Wie de elektrische fiets gebruikt voor woon-werkverkeer, komt bovendien in aanmerking voor een fietsvergoeding tot € 0,22 per kilometer.  Dit maakt de aankoop voor een e-bike door de jongere generatie dan weer een stuk betaalbaarder, ondanks de verhoogde verkoopprijzen. Want voor een elektrische fiets betaal je vandaag gemiddeld 2.260 €, een stijging van ruim 4% in vergelijking met de vorige editie.

De Belgische fietsretailmarkt heeft vertrouwen in de toekomst

De groeiende verkoopcijfers hebben alvast een positieve invloed op de Belgische fietshandel. Van alle ondervraagde fietshandelaren wil 73,9% hun zaak in 2017 verderzetten zoals in 2016. En 18,1% geeft bovendien aan dat uitbreiding zeker aan de orde is. Slechts 5,7% voorziet een inkrimping van het aanbod, vooral door doorgedreven specialisatie en het focussen op een beperkt aantal merken. Tenslotte denkt 1,3% eraan om zijn bedrijf over te laten en slechts 1% zou de deuren dicht doen in 2017.

 

Bezoek becycled op Velofollies 2017

Locatie: Stand 546 – Kortrijk Xpo – Doorniksesteenweg 216 – 8500 Kortrijk

Openingsdagen en -uren:

  • Vrijdag 20 januari 2017  :    van 10u tot 21u
  • Zaterdag 21 januari 2017 :  van 10u tot 18u
  • Zondag 22 januari 2017  :   van 10u tot 18

 

 

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend