Naast de kwestie

Bijna 20% meer fietsritten in Brussel

De Brusselse autoriteiten hebben de eerste resultaten van het Good Move mobiliteitsplan bekendgemaakt. Het plan is er vooral op gericht de verkeersstroom te veranderen met verkeersvrije straten en eenrichtingsverkeer binnen de zogenaamde “Vijfhoek” van de stad, het belangrijkste centrumgebied.

In de eerste week na de invoering van het Good Move-plan protesteerden winkeleigenaars in het Brusselse centrum, die vrezen dat een vermindering van het verkeer zal leiden tot minder bedrijvigheid. Volgens een verklaring van de stad hebben de ambtenaren rekening gehouden met veel bezwaren van burgers. Bart Dhondt, de Brusselse Schepen van Mobiliteit en de belangrijkste voorstander van het plan, verklaarde dat de lokale autoriteiten deze zorgen afwegen tegen de geest van het plan en zo nodig wijzigingen kunnen aanbrengen.

De resultaten van Good Move

Volgens de eerste resultaten, na slechts zes maanden sinds de invoering van de strategie, is het totale verkeer met ongeveer 19% gedaald. Dit cijfer werd bepaald aan de hand van het aantal auto’s dat op 45 kruispunten in de Vijfhoek passeerde. De eerste telling vond plaats op 26 oktober 2021, de tweede op 8 november 2022, een paar weken nadat het plan in werking was getreden.

Hoewel de plaatselijke autoriteiten verklaren dat het nog te vroeg is om brede en algemene conclusies te trekken, lijken veel van de beoogde effecten van het plan te worden gerealiseerd.

Er wordt een toename gemeld van het aantal fietsers. Het gaat om een stijging van 23% in de ochtendspits en van 13% in de avondspits. De reistijden in de Vijfhoek lijken voor voertuigen gemiddeld gelijk te zijn gebleven en zijn in sommige gevallen verbeterd, zij het niet over de hele linie.

Tegelijkertijd duurde het rijden over de hele Kleine Ring, de boulevard rond de “Vijfhoek”, ongeveer een uur, bij metingen op 23 januari 2023. Dat is vijf minuten sneller dan de metingen vóór de Covid-pandemie en ongeveer hetzelfde als in 2021.

Bron: TheMayor.eu

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend