Kleding

Bioracer hielp Martin aan zijn wereldtitel met deze innovatie

Het Belgische wielerkledingmerk Bioracer ontwikkelt al jaren topproducten voor profrenners. Bewijs daarvan zijn de onnoemelijk veel medailles die op hun conto terecht komen na ieder groot kampioenschap. Zo reed Tony Martin tijdens het WK tijdrijden in Qatar naar de overwinning in een aero Speedsuit van Bioracer, maar dit jaar heeft de Belgische kledingfabrikant ook een geheim wapen voorzien onder die Speedsuit.

De Limburgse fietskledingfabrikant presenteerde na de titel zijn Intercooler Top. Met onmiddellijk een gouden en zilveren plak bij de eliterenners, daar zorgden Tony Martin en Vasil Kiryjenka voor mét de Intercooler Top. Het nieuwe product zal uiteraard niet overal kunnen gebruikt worden, maar bij de warmste wereldkampioenschappen wielrennen ooit komt deze innovatie meer dan van pas.

Bioracer-Intercooler-Top-Tony-Martin-becycled

In temperaturen boven de 36°C, wordt het lichaam hoofdzakelijk via verdamping afgekoeld. In normale omstandigheden regelt het lichaam de warmtehuishouding via transpiratie, maar deze methode van warmteverlies is beperkt. De meeste technische textielen voor sporters zijn zo vervaardigd dat ze snel drogen. Maar in de heteluchtoven van Doha, is dit nu net niet wat er moet gebeuren met de stof. Met de techniek van de Intercooler Top wordt vocht langer bijgehouden, om een koele barriere te vormen tegen de warme buitenlucht.

Het principe dat Bioracer toepast, is gebaseerd op een eeuwenoud gebruik bij de woestijnnomaden om drank koel te houden. De nomaden omwonden vochtige doeken rond een keramische vaas. Hierdoor werd de verdamping vertraagt en bleef de vloeistof langer koel. Dit heeft Bioracer nu toegepast in de Intercooler Top. Net voor de start wordt de top ondergedompeld in ijskoud water en tijdens de wedstrijd kan de Intercooler opnieuw geactiveerd worden door middel van bidons.

Naast de racepakken van Bioracer die de renners al sneller maken, zal de nieuwe Intercooler top de renners nu ook koeler houden. Tony Martin heeft het ondertussen aan de lijve ondervonden  Hij werd zowaar voor de vierde keer wereldkampioen tijdrijden, en evenaart hiermee het record van Fabian Cancellara.

 

 

© Bioracer.be

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend