Nieuws, Onderdelen

Campagnolo “droomt groter” en wil weg uit ultraniche

Voor de Italiaanse fietsonderdelenfabrikant Campagnolo hebben de markthausse en de beperkingen in de toeleveringsketen geleid tot een hernieuwde ambitie om de naamsbekendheid en de bekendheid van het merk wereldwijd te vergroten. Voor de periode 2020-2022 meldt de onderneming de sterkste omzetgroei sinds de jaren tachtig, wat de Italianen het vertrouwen geeft om groter te dromen en aanzienlijk uit te breiden om de recente groei te verzilveren. En laat ons niet vergeten dat de laatste twee Tours de France overwinningen werden behaald op een fiets met een Campagnolo Super Record EPS groepset.

Strategische keuzes die lonen

“Terwijl concurrenten die hun productie naar Oost-Azië hebben verplaatst, moeite hadden om de productie op peil te houden, heeft ons bedrijf zijn productie drastisch uitgebreid en zijn marktaandeel vergroot”, verklaarde Davide Campagnolo in een recent interview met Bike Europe.

“We hebben ervoor gekozen om onze productie thuis in Vicenza (Italië) te baseren, naast een extra EU-productiehub in Roemenië, wat de verstoring van de toeleveringsketen voor ons heeft geminimaliseerd, omdat het ontwerpen, ontwikkelen en produceren van producten bijna volledig in huis en dicht bij huis ervoor heeft gezorgd dat ons merk niet afhankelijk is van externe fabrikanten om onze producten te produceren.” Als resultaat meldde de onderdelenfabrikant een omzetstijging van 45% tussen 2020 en 2022.

Binnen de strategische keuzes kunnen we ook de beslissing om fors in te zetten op de relatief jonge markt van gravelfietsen rekenen, al waren de Italianen hier toch wat aan de late kant. Ondanks het feit dat ze misschien later waren, werd die keuze toch een succes. De Ekar 1x 13-speed mechanische gravelgroepset heeft het merk zeker een boost gegeven, en een broodnodige revitalisering. Campagnolo dreigde namelijk zeer niche te worden, met zo goed als alleen ultra-premium custom racefietsen als afzetmarkt. Dankzij de stap naar gravel heeft het merk een totaal nieuwe doelgroep kunnen aanboren en kwam een jongere generatie fietsers opnieuw in aanraking met de onderdelen uit Vicenza.

Onderdelenleverancier voor fietsmerken

De forse vooruitgang van de Italianen is met name gevoed door de snelle uitbreiding van OEM-partnerships (standaard onderdelenleverancier voor fietsen- of andere onderdelenmerken, red.), waarbij ze zowel met toonaangevende direct-to-consumer merken als met de gekende premiummerken werken. De omzet van de OEM-partnerships, waar het bedrijf in het verleden grote moeite had om marktaandeel te veroveren en die zelfs bijna volledig kwijt was geraakt, zal in het boekjaar 2022 naar verwachting 45% van de totale omzet van het bedrijf vertegenwoordigen. Dat is een indrukwekkende vervijfvoudiging in absolute termen sinds het boekjaar 2019. Of hoe marktveranderingen voor een plotse ommekeer kunnen zorgen voor een bedrijf als het vasthoudt aan bepaalde strategische keuzes, zoals in dit geval de productie vooral in Europa te houden.

Investeren in de toekomst

Campagnolo kwam recent naar buiten met de “Dream Bigger” campagne. Het bedrijf uit Vicenza heeft sinds 2020 meer dan 100 nieuwe technologische patenten geregistreerd en heeft nieuwe experts aangetrokken voor het ontwikkelingsteam, vooral met elektrotechnische ingenieurs, dus we kunnen ons alleen maar voorstellen welke innovatie binnenkort uit de Italiaanse fabriek zal komen.

Laat ons ook niet vergeten dat Campagnolo reeds heel wat innovatie in de racefietsmarkt heeft geïntroduceerd, ze waren bijvoorbeeld de eersten die op de markt kwamen met 10-speed en 12-speed versnellingen.

Daarnaast is het personeelsbestand is de afgelopen twee jaar met 30% uitgebreid en de fabriekscapaciteit is met 75% verhoogd om aan de vraag te kunnen voldoen.

Welke nieuwigheid is er op komst?

Als de geruchten zouden kloppen, dan mogen we ons deze zomer aan een geheel nieuwe draadloze Super Record EPS groepset verwachten. Die zal er waarschijnlijk aankomen rond de Tour de France, waar tweevoudig Tour de France eindwinnaar Tadej Pogačar zijn titel zal verdedigen.

Wij kijken alvast vol ongeduld uit naar met welke innovatie Campagnolo op de proppen zal komen, nu het een nieuwe weg lijkt te hebben ingeslagen.

Bron: Bike Europe & Campagnolo

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend