Onderdelen

Eindelijk Campagnolo mét schijfremmen

Het is even (lang) wachten geweest, maar Campagnolo komt eindelijk op de markt met eigen schijfremmen. En je kan ze meteen ook kopen. Maar betekent dit ook meteen dat de Italiaanse onderdelenfabrikant een achterstand heeft op zijn twee grootste concurrenten?

Shimano en SRAM volgden elkaar snel op bij het lanceren van schijfremversies van hun groepen, maar Campagnolo liet op zich wachten. Dat deden ze overigens ook bij de introductie van hun elektronische groepset. Maar de Italiaanse onderdelenproducent wilde voornamelijk de kwaliteit garanderen, vooraleer ze hun schijfremgroep op de markt zouden brengen. Daar liep het namelijk fout bij SRAM, waar het niet onmiddellijk helemaal goed ging bij de start. We verwachten dat bij Campagnolo alles dus meteen prima verloopt, want ze kregen overigens ook hulp van Magura bij de ontwikkeling.

Campagnolo H11 schijfremmen
De H11 is de naam van Campagnolo’s nieuwe groep met hydraulische schijfremmen, waarvan een elektronische en mechanische versie beschikbaar zal zijn. De onderdelen van de H11 (Ergopower shifters, remklauwen en crankstel (nodig om de kettinglijn te corrigeren)) kunnen gecombineerd worden met specifieke onderdelen van andere Campagnolo groepen, zoals bijvoorbeeld de elektronische H11 in combinatie met (Super) Record EPS.

Laat ons even een kijkje nemen naar de specifiek H11 onderdelen. De rotors of schijven van Campagnolo zijn resistenter tegen warmteontwikkeling dan die van de concurrentie, volgens de Italiaanse onderdelenproducent zelf. Daarnaast kregen de rotors afgeronde randen om de veiligheid van de renners te bevorderen. Vooraan past een rotor van 160mm, terwijl achteraan zowel 140 als 160mm kan gemonteerd worden. Tenslotte zijn de Ergopower shifters van de H11 8mm hoger dan de huidige shifters voor velgremmen van Campagnolo.

 

Prijzen voor Disc groepsets
Chorus €1.466 – Chorus Disc €2.343 – Chorus EPS €2.468
Record €2.109 – Record Disc €2.633 – Record EPS €3.435 – Record EPS Disc €4.063
Super Record €2.709 – Super Record Disc €2.879 – Super Record EPS €4.158 – Super Record EPS Disc €4.397

Bora Disc wielen
Een nieuwe groep voor schijfremmen is niets zonder een nieuwe set wielen, aangepast voor schijfremmen. Daarom paste Campagnolo hun eigen Bora wielgamma aan met een paar Disc wielsets. De Bora One 35 Disc is een carbon wielset voor banden of voor tubes. En de Bora One 50 Disc is eveneens carbon, maar enkel beschikbaar in een tubeversie. Daarnaast is er nog de Shamal Ultra Disc en de Zonda Disc, twee aluminium wielsets. Alle Disc wielsets zijn geschikt voor steekassen en kregen een Campagnolo en Shimano compatible body.

Potenza Disc en Centaur 11
Naast de nieuwe H11, kreeg de Potenza groep eveneens een hydraulische schijfremversie in combinatie met mechanisch schakelen. De Potenza krijgt Ultra-Torque cranks (50-34 of 52-36), net als de nieuwe Centaur 11 groep die in het zwart en zilver beschikbaar zal zijn. De achterderailleur werkt met Centaur 11-29, 11-32 en 12-32. De nieuwe Potenza Disc groep gaat € 1.580 kosten, dat is bijna € 700 duurder dan de Potenza voor velgremmen. De Centaur 11 groep zal € 636 (zwart) en € 674 (zilver) kosten.

© Campagnolo.com

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend