Fietsen

Colnago Concept: Italiaanse combinatie tussen stijl en aero

Als het over stijl gaat, dan draait Colnago al een eeuwigheid mee met de top. Maar op technologisch vlak leek de Italiaanse fietsenbouwer de laatste jaren even stil te staan. Dit was in de beginjaren zeker het geval niet, toen waren ze zeer vooruitstrevend, denk maar aan de periode van Merckx. Met de Concept lijkt Colnago de draad weer op te pikken en biedt het nu een mooie combinatie tussen stijl en aerodynamica.

Colnago-Concept-Ernesto-becycled

De oorsprong van de Concept ligt in 1986, waar toen de gelijknamige voorganger uit staal geïntroduceerd werd. Maar de ‘oude’ Concept zag nooit het daglicht op de markt. Dat is deze keer wel het geval, de nieuwe versie zal binnenkort te koop zijn. Deze racefiets is helemaal gericht op snelheid, en dat zie je er aan. Je kan deze Concept perfect naast de huidige generatie aerofietsen plaatsen. De fiets werd opgebouwd rond enkele moderne kernpunten voor aerofietsen en dat zijn, uiteraard aerodynamica, stijfheid en comfort.

Colnago-Concept-1986-becycled

Zoals we wel gewend zijn bij Colnago zijn enkele details stijlvol verwerkt. Zo verwerkten ze de zadelklem volledig in het frame en zitten er in de zadelpen elastomeren (kunststoffen die elastisch zijn bij normale temperaturen) die een deel van de oneffenheden in het wegdek kunnen opvangen. Ook de stuurpen werd speciaal voor deze Colnago Concept ontwikkeld, de aerodynamische variant is niet volledig geïntegreerd. En van wat we er al over konden lezen jammer genoeg ook niet super praktisch om te verzetten of vervangen, maar je kan natuurlijk altijd jouw eigen stuurpen er op monteren.

Colnago-Concept-zadelspanner-becycled

Een Italiaanse bedrijf zal natuurlijk vol trots ook voor Italiaanse onderdelen kiezen, en dat is bij Colnago dus niet anders. De fietsconstructeur opteert voor Campagnolo als groepset, Deda voorziet de normale stuurpen en het stuur, en voor de wielen komt opnieuw Campagnolo met haar Bora Ultra’s in aanmerking.


Colnago geeft aan dat het frame 990 gram weegt, en de voorvork 400 gram. Dat is niet per se licht, maar het valt binnen de normen van aerofietsen. Wel opvallend is dat bij deze Colnago Concept niet zoveel aandacht gegeven werd aan de moderne bandbreedtes. De Concept wordt geleverd met 23mm banden, terwijl de fietsindustrie toch lijkt te evolueren naar 25mm als standaard bandbreedte. Of er 28mm banden op deze fiets passen, dat zal je waarschijnlijk proefondervindelijk moeten ontdekken.

De racefiets zal verkrijgbaar zijn in vier kleurschema’s. Prijzen en beschikbaarheid zijn op heden nog niet bekend.

© Colnago 2016

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend