Fietsen, Onderdelen, Wielen

Custom profmateriaal Tour de France 2017

custom profmateriaal tour de france 2017 becycled

De Tour de France is de grootste koers ter wereld, en dat zorgt ervoor dat heel wat merken met bijzonderheden of custom materiaal op de proppen komen. Hieronder kan je enkele van de meest opvallende profsnufjes van naderbij bekijken.

BMC – Quick release verstelbare zadelpen
Op de fiets van BMC-renner Amaël Moinard kan je een snelspanner (quick release) terugvinden op een eerder onverwachte plaats. Die snelspanner dient om vlug de zadelhoogte te kunnen aanpassen. Waarom is dit nuttig? Wel op de zadelpen werd een tweede zadelklem bevestigd, op de juiste hoogte van hun kopman Richie Porte. Zo kunnen ploegmaats die op een andere zadelhoogte zitten dan hun kopman, toch nog een cruciale rol spelen bij pech.

Mavic – dropper seatpost
We blijven even hangen bij zadels, maar dit keer op de reservefiets van de Mavic neutrale wagen. Na enkele problemen met de juiste zadelhoogte en kadermaat bij wissels tijdens de afgelopen rondes van Frankrijk, besliste Mavic om dit jaar enkele fietsen te voorzien van KS dropper seatposts. KS maakte dit coole stukje technologie, dat reeds jarenlang ingeburgerd is bij mounainbikers, speciaal voor Mavic.

Specialized – Marcel Kittel’s custom S-Works Venge ViAS disc
Naast op maat gemaakte technologie, zijn custom gelakte fietsen ook meer dan de moeite waard. Zoals deze aero sprintfiets van Marcel Kittel, die overigens zorgde voor de eerste Tour de France zege op schijfremmen. Naaste deze Venge ViAS disc kan Kittel nog uit 3 andere fietsen kiezen om mee aan de start te verschijnen, namelijk een normale Venge ViAS, een normale Tarmac en zijn “groene” Tarmac.

 

Pinarello – Sergio Henao’s custom Dogma F10
Er zijn wel meerdere custom lakkunstwerkjes te bespeuren tussen de tourfietsen, maar soms steekt er een meer uit dan een andere. Dit is ook het geval voor de racefiets van Sergio Henao, de nationale kampioen van Colombia. Vooral de bovenbuis is leuk afgewerkt met info over zijn overwinning in Colombia: Bogota, 5u 50min 11sec, 26/02/2017, 219km, 40,95km/u. Op die manier kan hij tijdens het afzien even wegdromen over die geslaagde dag in Zuid-Amerika.

 

Ridley – Andre Greipel’s custom Noah SL
Andre Greipel zijn fiets is waarschijnlijk al ieder jaar in de custom lijstjes terechtgekomen, sinds hij bij Lotto-Soudal rijdt. Maar het is iedere keer opnieuw leuk om te zien hoe ze het design licht bijschaven om de fiets steeds mooier te maken. Dit jaar siert de eenvoud op zijn Noah SL, die glanzend zwart met witte details is afgewerkt.

 

Zipp 454 NSW wielen voor tubes
Eerst en vooral zijn deze wielen voor de gewone sterveling al niet eenvoudig om te bemachtigen, gezien het riante prijskaartje van deze wielen. Maar Katusha wist nog eens een speciale variant van deze 454 NSW wielen te strikken. Want deze aero racewielen zijn normaal gezien enkel beschikbaar in een bandjesversie, voor deze WorldTourploeg met o.a. Alexander Kristoff maakte Zipp echter graag een uitzondering. De ploeg rijdt rond met een tubeversie van de 454 NSW wielen, met Continental Competition tubes erop.

 

© Global Cycling Network

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend