Fietsen

Deze fiets van €50.000 moest werelduurrecord Wiggins verbreken (+video)

Dion Beukeboom pistefiets vlasman gekvanfietsen werelduurrecord

Op 22 augustus 2018 reed Dion Beukeboom zich naar de 5e beste prestatie op het werelduurrecord ooit. Niet helemaal wat hij er van verwacht had, want de onbekende Nederlandse pistespecialist had nochtans niets aan het toeval overgelaten. De naam van Bradley Wiggins komt voorlopig niet in het gevaar op de bovenste plaats van het werelduurrecord.

Beukeboom reed op de hoge piste van het Mexicaanse Aguascalientes (met een lagere luchtdichtheid bijgevolg) een afstand van 52,757 km. Dat is nog een eind onder de 54,526 kilometer van Wiggins, maar aan de voorbereiding van de Nederlander en zijn entourage lag het zeker niet. Hij reageerde dan ook ontgoocheld. Al vinden wij het persoonlijk een zeer sterke prestatie van onze noorderbuur.

Dion Beukeboom rijdt voor het Nederlandse continentale Vlasman Cycling Team, en moest voor zijn recordpoging geen rekening houden met sponsorbelangen. Zo ging het team rond Beukeboom op zoek naar de snelste onderdelen om een supersnelle pistefiets samen te stellen. Het was geen gemakkelijke oefening, want de Nederlander is 2m01 groot. Dus moest bijna alles custom gemaakt worden voor de lange Beukeboom. Voor het pisteframe knutselden ze aan een gewoon tijdritframe (waarvan de lijnen gelijkaardig zijn aan die van de Giant Trinity), maar dan met een aangepaste achterpat (want een pistefiets heeft geen cassette of achterderailleur) en een bovenbuis die overloopt in de stuurpen. Voor de voorvork kozen ze voor een variant met breder uiteen staande vorkpoten, terwijl de zadelpen verlengd moest worden.

De cockpit vooraan is een model dat in oktober goedgekeurd zal worden en waarmee Tom Dumoulin later ook aan de slag mee zal gaan. Net zoals vele zaken op deze fiets is ook de cockpit volledig op maat is gemaakt. Andere onderdelen zijn gekozen in functie van de renner omdat aerodynamisch gezien de ene persoon meer voordeel haalt uit één onderdeel, terwijl een andere dat doet met een ander onderdeel. Daarom kozen ze voor dichtere Corima-wielen die sneller waren dan de bollere versies die vandaag vaak gebruikt worden. Vervolgens werden de wielen afgewerkt met 25 mm dikke Dugast-tubes die de rolweerstand op de houten piste laag moeten houden. Tot slot werden ook de tandwielen op maat gemaakt uit carbon, zodat Beukeboom de beste omwentelingen kon draaien voor de langste afstand én zodat het gewicht van de fiets laag zou blijven.

Bekijk hier de video met uitleg van de fietsbouwer:

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend