Events

Uniek in België: Dirty Boar Gravel Ride

Dirty Boar Gravel Ride 2017 Becycled

4.30u. De wekker loopt af, de regen klettert op het dakraam. Snel douchen, een thermos koffie vullen en de auto in. Ski Alpin Ovifat, dat is het adres dat we op onze GPS ingeven. Het is nog pikdonker buiten. Het regent pijpenstelen. Geen weer om een hond door te jagen, laat staan een honderdtal renners.

Jawel, met meer dan honderd zijn ze. De dappere flandriens die aan de Dirty Boar Gravel Ride deelnemen. 171 kilometer zwoegen en zweten over onverharde wegen. Geen seconde vlak, meer dan 2000 hoogtemeters moeten bedwongen worden. Respect.
Na een autorit van anderhalf uur, verwarming goed hard, komen we aan in Ovifat, een klein dorpje tussen Eupen en Malmedy. Het is ondertussen 6.30u. Een half uur voor de start. Wanneer de deur van de auto opengaat, slaat de koude wind en gure regen je als een natte handdoek in je gezicht. Het zijn winterse taferelen.

Flikkerende fietslichtjes breken de duisternis en leiden ons naar de start van de Dirty Boar Gravel Ride. Na een kleine vijf minuutjes wandelen komen we aan in de cafetaria van de skipiste waar de renners over een klein half uurtje zullen vertrekken. In deze traditionele kantine proberen de renners zich nog even warm te houden. De bonnetjes die ze krijgen bij de inschrijving worden snel ingeruild voor koffie en thee. De laatste warmte wordt nog snel in de lichamen gezogen.

De klok van zeven nadert en de cafetaria loopt stilaan leeg. De renners controleren nog een laatste keer hun fiets en begeven zich naar de start. De duisternis en regen maken stilaan plaats voor een dik pak mist.

Achter de kantine deelt een medewerker de moedige meute op in kleine groepjes van twintig. Op die manier worden opstoppingen vermeden. De organisator geeft via zijn megafoon nog wat laatste instructies mee. “Denk eraan: het is geen wedstrijd. Vergeet niet te genieten van de tocht en de uitzichten.” Terwijl hij die woorden uitspreekt, vertrekt het eerste groepje aan hun gravel ride. Daarna een tweede en een derde en …

Ondanks het sombere weer, zien we alleen maar blije gezichten. Want de renners weten: dit is een van de meest unieke fietsevents in België en wij maken er deel van uit. Tot volgend jaar, Dirty Boar Gravel Ride! Geniet hieronder mee van de fotobijdragen van enkele deelnemers op Instagram.

 

© Evenement: Dirty Boar | Beelden & tekst: Kasseivreters

Vorig artikelVolgend artikel
Nombre Media is een creatieve studio die verhalen vertelt aan de hand van beelden en in dit geval ook woorden. Volg Nombre Media op Facebook of Instagram.

Send this to a friend