Naast de kwestie

Dit type fiets verkiezen mensen in Brussel!

Stedelijke mobiliteit is een van dé onderwerpen waar de politiek haar hoofd over buigt. Soms is het een kwestie van het openbaar vervoer te verbeteren, dan weer gaat het over het aanbieden van groene alternatieven voor de auto. In ieder geval is de fiets duidelijk een aantrekkelijke oplossing. En de Brusselse bevolking is het hier schijnbaar mee eens!

Steeds meer automobilisten wenden zich tot de speed pedelec, een elektrische fiets waarmee je snelheden tot 45 km/h kan bereiken. Volgens een studie gepubliceerd door Brussel Mobiliteit, worden er in onze hoofdstad dagelijks ongeveer 600 woon-werkverkeerritten afgelegd op dit vervoersmiddel. Maar wat interessanter is, is de projectie van deze cijfers richting 2030: Brussel Mobiliteit voorziet een tienduizendtal dagelijkse verplaatsingen met dit type fiets! Genoeg om het fileprobleem in de hoofdstad te verzachten? In ieder geval merkt de organisatie een “echte modale transfer van de auto naar deze manier van transport, die een duurzaam alternatief is voor verplaatsingen van gemiddeld 25 km rond Brussel”.

De Brusselse minister van Mobiliteit, Elke van Den Brandt (GROEN), is ondertussen wel duidelijk gecharmeerd door de speed pedelec, die zij voorstelt als “weinig hinderlijk, weinig vervuilend en in staat om lange afstanden af te leggen” en als “een interessant alternatief voor de auto voor Brusselaars en pendelaars”.

Maar voordat we daartoe komen, zijn er nog veel struikelblokken om op te lossen: de infrastructuur is er op dit moment niet op aangepast (te weinig afzonderlijke fietspaden met duidelijke grondmarkeringen), terwijl er ook nog nood is aan “educatie” van de zwakke gebruikers om correct gebruik te maken van de infrastructuur, aangezien het overgrote deel van ongevallen met fietsers gebeurt op afgescheiden fietspaden.

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend