Fietstoerisme, Toplijsten

Dit zijn 11 van de mooiste fietspaden ter wereld

Op 3 juni was het Wereldfietsdag, dus wilden we een speciaal artikel maken om fietsers een plezier te doen. En of je nu fietst voor je woon-werkverkeer, als ontspanning of voor de sport, we doen dat allemaal graag in een fantastische setting, langs een mooie route.

Voor ‘World Bicycle Day’ wilden we je graag een bloemlezing geven van de mooiste fietspaden ter wereld, om de dag van het stalen ros extra in de verf te zetten. Fiets je virtueel met ons mee langs deze route die je overal ter wereld meeneemt naar de mooiste plekjes? Er zitten zelfs 3 plaatsen in België tussen!

De volgorde van onderstaande lijst is willekeurig, want het zijn stuk voor stuk pareltjes en daar kunnen wij niet tussen kiezen…

11. Het Van Gogh-Roosegaarde fietspad

Plaats: (Nuenen) Eindhoven, Nederland

Geïnspireerd door een van de bekendste schilderijen van Van Gogh, ‘De sterrennacht’, hebben enkele kunstliefhebbers en ingenieurs dit lichtgevende fietspad aangelegd. Het bestaat uit 50.000 kristallen die bedekt zijn met een speciale verf die het licht overdag opslaat en ’s nachts weer afgeeft.

10. Tunnel de la Croix-Rousse

Plaats: Lyon, Frankrijk

De inwoners van Lyon zagen het niet meer zitten om iedere dag 170 hoogtemeters te overwinnen op de Croix-Rousse, dus heeft de stad een 1,7 km lange tunnel door de heuvel heen geboord, voorzien van specifieke voet- en fietspaden. Meer dan de moeite om ooit eens door te fietsen als je in de buurt bent.

9. Fietsen door de Bomen

Plaats: Hechtel-Eksel, België

Limburgs is keihard aan het inzetten op fietstourisme en dat is duidelijk te merken, want maar liefst 2 van de hier opgelijste trekpleisters komen uit Limburg! Op dit fietspad in Bosland wordt je als fietser meegenomen, via een dubbele cirkel, tot tussen de boomtoppen van het Pijnven, zo’n tien meter hoog. Het fietspad is in totaal 700 meter lang.

8. Cykelslangen

Plaats: Kopenhagen, Denemarken

Kopenhagen is een synoniem voor dé fietsstad, want fietsen zit er helemaal in de cultuur. Het is dan ook geen wonder dat de ranking van de beste fietssteden ter wereld naar de Deense stad vernoemd is, de Copenhagenize-index. De Cykelslangen, is een fietsbrug die zich een weg baant over de Gasværkshavnen in Kopenhagen. De brug is ontworpen door de architecten van Dissing+Weitling en geopend in 2014.

7. Xiamen Bicycle Skyway

Plaats: Xiamen, China

Het is geen toeval dat we van Kopenhagen naar Xiamen doorreizen, want dezelfde architecten die de fietsslang ‘Cykelslangen’ maakten, zetten enkele jaren later opnieuw een heuse fietsbrug neer in China deze keer. De ‘Xiamen Bicycle Skyway’ heeft een lengte van 7,6 kilometer en is daarmee de langste fietsbrug ter wereld.

6. Hangbrug onder de Adolfsbrug

Plaats: Luxemburg-stad, Luxemburg

Om de bovenstad van Luxemburg te bereiken met de fiets vanaf het Plateau Bourbon, maakte de gemeente gebruik van de renovatiewerkzaamheden van de historische Adolfsbrug om een hangend dek onder de hoofdoverspanning toe te voegen. 154 meter plezier voor wandelaars en fietsers boven de Pétrusse-vallei.

5. Sykkelheisen Trampe

Plaats: Trondheim, Noorwegen

Deze keer geen tunnel om je over een berg heen te helpen, maar een ingenieuze fietslift. De eerste en tot nu toe, de enigste, ter wereld. Zo werkt de Trampe-fietslift: je zet je rechtervoet op een metalen pedaal dat verbonden is met een kabel die onder de grond zit. Wanneer je de lift start, dan vertrekt het pedaal en volgt het een rail die je aan ongeveer 8 km/u de heuvel op hijst, met een lengte van 130 meter en een gemiddelde hellingsgraad van 20%.

4. The Rainbow Path

Plaats: Auckland, Nieuw-Zeeland

Toegegeven het is architecturaal gezien, misschien niet de meest impressionante keuze in deze lijst, maar een beetje kleur staat nooit mis. Ideaal om na al die heuvels even te kunnen genieten en spontaan een glimlach op je gezicht te toveren. The Rainbow Path is een gedeelte van het ‘Grey Lynn to Waterview’-fietspad, in de nabijheid van de Unitec-universiteit, dat in de kleuren van de regenboog werd geschilderd.

3. Fietsen door het Water

Plaats: (Bokrijk) Genk, België

Na ‘Fietsen door de Bomen’ zijn we bij ‘Fietsen door het Water’ aangekomen, waar je meer dan 200 meter dwars door een vijver fietst. Het fietspad loopt helemaal van de ene oever tot aan de andere en in het midden staat het water aan weerszijden op ooghoogte. Het lijkt alsof je door het water aan het trappen bent, maar zonder nat te worden. Knap!

2. Shimanami Kaido

Plaats: Onomichi, Japan

Zonder twijfel een van de mooiste fietsroutes ter wereld. Het Shimanami Kaido fietspad heeft een lengte van ongeveer 70 kilometer, verbindt enkele eilanden met elkaar en loopt langs de Japanse Binnenzee. Het startpunt ligt op ongeveer 45 minuten van de Hiroshima en verbindt zes eilanden met elkaar via een van de langste reeksen hangbruggen ter wereld.

Parkbrug

Plaats: Antwerpen, België

Antwerpen scoort wereldwijd hoog als fietsstad, al zijn wij daar als Belgen niet altijd even van overtuigd, maar het is wel zo. De beste manier om door het drukke verkeer van de Noorderplaats te fietsen is via de Parkbrug. Deze voetgangers- en fietsbrug, werd ontworpen door de Belgische firma Ney & Partners. De brug is bedekt met een metalen structuur doorboord met duizenden bloemmotieven die de zonnestralen doorlaten en een spel van licht en schaduw creëren.

Wij hebben alvast genoten van deze virtuele fietstocht langs enkel unieke fietspaden over de hele wereld verspreid, hopelijk jij ook!

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend