Koopadvies

Een elektrische step kopen is kinderspel met deze gids

Elektrische steps bieden je een manier om vijf keer sneller een afstand af te leggen dan te voet, terwijl ze milieuvriendelijk, leuk en zeer goedkoop zijn. In tegenstelling tot een fiets ben je niet bezweet wanneer je aankomt op je bestemming. Snelheid, grootte, gewicht, bereik, betrouwbaarheid en de prijs zijn slechts enkele van de factoren waarmee je rekening moet houden voordat je een e-step koopt. Met deze tips zorg je dat je de elektrische step kiest die het best bij je past!

1. De rijkwaliteit

Er zijn 3 belangrijke factoren die de rijkwaliteit van een e-step beïnvloeden:

Wielmaat: we raden ten zeerste aan om wielen met een diameter kleiner dan 20 cm te vermijden. Kleinere wielen zorgen voor een hobbeligere rit en lopen meer kans om in kuilen vast te komen te zitten.

Volle of luchtgevulde banden: luchtgevulde banden zorgen zeker voor een betere rit. Volle banden verkleinen daarentegen de kans op lekke banden als je regelmatig rijdt op wegen waar glas, doornen of spijkers kunnen liggen.

Vering: een leuk idee, maar het haalt alleen het schokken uit de grootste hobbels. Een scooter met grote, luchtgevulde banden zonder vering geeft een vlottere rit dan een scooter met vering, maar met stevige banden en kleine wielen.

In principe heb je grote wielen nodig met lucht in je banden OF heb je vering nodig. Beide op een step zijn niet nodig. Als je veel offroad gaat rijden, heb je vooral dikke banden met profiel nodig.

2. De maximumsnelheid

De snelheid wordt bepaald door het motorvermogen, het gewicht van de persoon op de step, hoe hard je je banden oppompt en de ondergrond waarop je rijdt. De vermelde snelheden zijn over het algemeen gebaseerd op een persoon van 70 kg die een vlak, glad oppervlak gebruikt met correct opgeblazen banden. Ons advies is om niet op maximale snelheid te jagen en je record proberen te verbreken. Een snelheid van ongeveer 25 kilometer per uur is ideaal.

3. De remmen

Veiligheid moet altijd op de eerste plaats komen, en remmen zijn misschien wel het belangrijkste bij het kiezen van een e-step.

Er zijn 3 mogelijke type remmen op elektrische scooters:

Elektrische remmen: deze vergen weinig onderhoud maar zijn minder effectief om snel te stoppen.

Schijfremmen en trommelremmen: het beste van het beste, maar zullen na verloop van tijd slijten. Ze hebben uiteindelijk een onderhoudsbeurt nodig, net als een auto.

Voetremmen: Om tot stilstand te komen moet je op het achterspatbord gaan staan. Tenzij je gewend bent om een kinderstep te gebruiken, kost het wel wat tijd om onder de knie te krijgen. Daarnaast slijten je banden sneller met deze methode.

4. Het bereik

De maximale bereiken die de fabrikanten meegeven zijn gebaseerd op een licht persoon (70 kg) die op een gladde, vlakke, rechte weg rijdt met een nieuwe batterij. Houd er rekening mee dat goedkopere steps natuurlijk goedkopere batterijen hebben en dat de hoeveelheid lading die ze kunnen vasthouden met elke lading afneemt. Met andere woorden, het bereik van je step wordt bij elke oplaadbeurt wat kleiner.

Denk ook eens na over een verzekering voor je elektrische step. Die kan je bijvoorbeeld afsluiten bij AXA.

Wil je meer informatie over de AXA fietsverzekering?

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend