Naast de kwestie

Fietsenmakers uit Twente halen zelf gestolen e-bikes terug bij dief

Enkele fietsenmakers uit Enschede, Twente namen onlangs zelf actie toen ze vernamen dat de politie niet onmiddellijk actie kon ondernemen. Ze reden ’s nachts naar de woning van de dief om 3 gestolen e-bikes terug te halen. Toen één van hen door de dief werd bedreigd met een mes, ging de politie plots wel snel te werk.

De 50-jarige verdachte, Frank K., schrok zich een hoedje toen er kort na middernacht bij hem thuis werd aangebeld. Voor zijn deur stonden 5 fietsenmakers uit Twente, vier mannen en vrouw. Die liepen onmiddellijk naar het tuinhuis van de man waar ze effectief de 3 dure e-bikes terugvonden die hij had gestolen. Frank K. sloeg drie verschillende keren toe, steeds met dezelfde methode, bij Leenders Bike Totaal in Hengelo, Pot Tweewielers in Haaksbergen en bij Fietsen Ten Tuscher in Enschede. Hij nam een fiets mee voor een proefrit en bracht deze nooit terug. De verdachte identificeerde zichzelf iedere keer met een vals rijbewijs.

Samen sterk

Frank K. op het spoor komen duurde uiteindelijk niet lang. Binnen de twee uur konden ze de identiteit achterhalen van de fietsdief via een oproep op Facebook. Daarnaast is er een gezamenlijke groep op WhatsApp, waarin de lokale fietshandelaren elkaar waarschuwen voor fietsdieven en kwamen zo ook te weten dat hij meerdere malen heeft toegeslagen in de regio. De ondernemers hebben toen vervolgens de politie ingelicht, maar die zei dat ze eerst een huiszoekingsbevel nodig hebben. Ze zouden de verdachte na het weekend bezoeken.

De tweewielerhandelaars wilden zo lang niet wachten en ze besloten om rond middernacht, van vrijdag op zaterdag, zelf in actie te komen. De kans dat de fietsen al verkocht zouden zijn stijgt namelijk iedere dag. Jos Leenders van Leenders Bike Totaal nam het voortouw en ging met 4 anderen naar het huis van de verdachte. Toen ze binnenstormden en de fietsen in het tuinhuis aantroffen zagen ze dat de K. net bezig was de stickers met de bedrijfsnaam van de spatborden te krabben.

Zoals in een soap

K. legde zich niet zomaar neer bij het feit dat hij betrapt was en greep een mes van het aanrecht, waarmee hij een van de ‘indringers’ bedreigde. Leenders en co. besloten snel het huis van K. te verlaten. Maar voordat ze aan de bestelwagen kwamen werd de ruit van Leenders’ bestelwagen ingeslagen. Vervolgens belde de groep fietsenmakers nogmaals de politie die nu wel onmiddellijk ter plaats snelden. Daar werd Frank K. uiteindelijk gearresteerd.

Later bleek dat er bij de verdachte nog eens 3 gestolen e-bikes stonden. De rechtmatige eigenaren van alle gestolen fietsen zijn inmiddels achterhaald en geïnformeerd. Maar de fietsen zijn in het kader van het onderzoek voorlopig door de politie in beslag genomen. Na de uitspraak van een rechter kunnen deze opnieuw vrijgegeven worden.
Frank K. zit momenteel vast op verdenking van diefstal, bedreiging en vernieling.

Bron: Tubantia

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend