Nieuws

Fietsenwinkels in tijden van coronavirus: wat mag en wat niet?

Er was de afgelopen dagen heel wat onduidelijkheid over wat fietsenmakers nog mogen en wat verboden is, ook voor de fietsenwinkels zelf. De Fietsersbond/GRACQ en TRAXIO kwamen op 20 maart met het goede nieuws dat dringende fietsherstellingen tijdens de strenge coronamaatregelen toegelaten zijn.

Net zoals bij alle activiteiten en werkomgevingen vandaag zijn hier ook strikt op te volgen regels die zowel door het personeel als de klanten gevolgd moet worden, zoals social distancing en de opgelegde hygiënemaatregelen door de Belgische overheid.

Wat is dringend en voor wie?

De fiets is voor heel wat mensen die vandaag onder andere in onze gezondheidszorg, voedselvoorziening, levering van goederen werken, een onmisbaar vervoersmiddel. Deze groep kan dus blijven beroep doen op fietsenwinkels en -herstellers voor hun dringende fietsherstellingen en zo hun (maatschappelijk) werk blijven vervullen. Ook zij die de fiets als enig vervoersmiddel hebben voor woon-werkverkeer en waarbij thuiswerken niet mogelijk is, kunnen rekenen op de bijstand van de fietsenwinkels. Wie de fiets enkel gebruikt voor recreatieve doeleinden is echter op zichzelf aangewezen en kan tijdelijk niet meer terecht bij zijn fietsenmaker.

Voor een officieel overzicht van noodzakelijke activiteiten kan je terecht op de lijst van activiteiten die is opgenomen in het Ministerieel Besluit van 18 maart 2020.

Ben ik als fietsenwinkel verplicht om herstellingen uit te voeren?

Nee, fietsenwinkels en -herstellers kunnen niet verplicht worden om herstellingen uit te voeren, tenzij deze in absolute noodsituaties hiervoor door de overheid worden opgevorderd. Uit voorzorg kunnen fietsherstellers ervoor kiezen om hun werkplaats volledig te sluiten.

Bron: Traxio.be

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend