Fietstoerisme

Fietstocht door Canada van Banff naar Jasper

De prachtige en gevarieerde wegen van Canada trekken talloze fietsers van over de hele wereld aan die op zoek zijn naar fantastische fietsavonturen. Ontdek de karakteristieke landschappen en schilderachtige bergwegen van Brits-Columbia en Alberta of fiets over een van ’s werelds mooiste bergwegen: de Icefields Parkway.

Fietsen door de meest westelijke provincies van Canada biedt fietsers de unieke kans om te genieten van enkele van Canada’s meest spectaculaire uitzichten op de bergen, ongerepte nationale parken vol met panoramische vergezichten, historische dorpjes, turquoise meren en om tot rust te komen in natuurlijke warmwaterbronnen aan het einde van de dag. Van Jasper naar Banff fietsen staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Voor de ervaren en fitte fietser biedt de route uitdagende heuvels en fantastische afdalingen. De tocht wordt meestal in vier tot vijf dagen afgelegd en voert over snelwegen – de Trans-Canada Highway tussen Banff en Lake Louise en de Icefields Parkway van Lake Louise helemaal naar Jasper. 

Van Banff naar Jasper fietsen – een geweldige fietstocht in Canada

De 290 kilometer lange fietstocht tussen Banff en Jasper is een van de indrukwekkendste fietstochten ter wereld. De route loopt parallel aan de Continental Divide, een uitgestrekt bergachtig gebied dat tussen Brits-Columbia en Alberta ligt. Tijdens deze fietstocht rijd je tegen het decor van de indrukwekkende Canadian Rockies. Dit kolossale gebergte vormt het Canadese gedeelte van de Noord-Amerikaanse Rocky Mountains en is alom bekend om zijn steile rotswanden, enorme gletsjers en heldere meren.

Tussen Banff en Jasper National Park ligt de Icefields Parkway, ook bekend als Highway 93. Deze iconische snelweg wordt beschouwd als een van de meest schilderachtige fietstochten ter wereld en is niet voor niets opgenomen in National Geographic’s Drives of a Lifetime. De snelweg ontleent zijn naam aan het Columbia Icefield, de grootste niet-polaire ijsvlakte op aarde. Hier bevindt zich dan ook een van de meest bezochte gletsjers van Noord-Amerika: de Athabasca Glacier. Naast majestueuze bergtoppen en eeuwenoude gletsjers is de Icefields Parkway rijk aan schitterend blauwe meren, zoals Peyto en Bow Lake, dichtbegroeide dennenbossen en klaterende watervallen, waarvan Sunwapta en Athabasca Falls de beroemdste zijn. De overvloed aan wilde dieren – zoals dikhoornschapen, elanden, berggeiten en zelfs grizzlyberen – is een andere reden waarom de Icefields Parkway jaar in jaar uit zo’n aantrekkelijke bestemming voor avontuurlijke fietsers is.

De beste reistijd voor deze fietstocht is in juli en augustus (en eventueel september als het weer meewerkt). Vermijd fietsen tijdens de “Banff to Jasper Relay Race” midden juni wanneer honderden hardlopers de wegen bezetten. Wispelturig weer is de norm in de bergen, dus wees voorbereid. Zelfs in de zomer kunnen de lange afdalingen erg koud zijn en kun je op de toppen van sommige bergpassen zelfs sneeuw aantreffen. Neem naast regenkleding dus ook altijd een fleecetrui mee. De route kan gestart worden in zwel Banff als Jasper, beide uitzonderlijk mooie steden. De meeste mensen fietsen van Banff naar Jasper, maar aangezien de wind vanuit het noorden komt is het makkelijker is om je fietstocht in Jasper te beginnen. Rond Banff, Lake Louise en Jasper is het druk op de weg, maar elders is het redelijk rustig, vooral doordeweeks. Grote vrachtwagens zijn verboden op de Icefields Parkway, wat het een stuk aangenamer maakt om te fietsen.

Er zijn 17 kampeerplaatsen tussen Banff en Jasper. Reserveer vooraf indien mogelijk en zo niet, om dan niet later dan 16.00 uur aan, anders zijn ze meestal vol. Banff, Lake Louise en Jasper hebben ook hostels.

Vraag voor je fietstocht het eTA Canada aan

Om naar Canada te mogen vliegen heb je een visum of een eTA Canada nodig. Deze kun je gemakkelijk aanvragen met het online aanvraagformulier. Normaal gesproken wordt het eTA al binnen drie dagen goedgekeurd en per e-mail opgestuurd, maar dien de eTA-aanvraag voor de zekerheid toch op tijd in. Dit kost €19,95 per persoon. Het eTA is vijf jaar geldig en kan voor meerdere reizen gebruikt worden. Alleen als het paspoort binnen vijf jaar verloopt, eindigt ook de geldigheid van het eTA eerder. Heb je na deze fietstocht van Banff naar Jasper zin gekregen om ook de rest van Canada op de fiets te ontdekken, dan kan dit dus gewoon met hetzelfde eTA. Het is dan niet nodig om de reisplannen van een nieuwe reis door te geven; zolang de paspoortgegevens nog kloppen blijft het eTA gewoon geldig.

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend