Koopadvies

Ga je een elektrische fiets kopen? Hierop moet je letten!

Een elektrische fiets heb je in verschillende vormen, maten en prijsklasse. Laat je goed informeren door een expert.

De kogel is door de kerk: jij wil graag een elektrische fiets! Maar hoe kies je nu de fiets die het best bij je past? Bekijk hier onze handige tips en ga met kennis van zake langs in de fietsenwinkel.

Elektrische fietsen heb je in verschillende vormen, maten en prijsklassen. Voor je naar de winkel holt, denk je best even na waarvoor je de fiets precies wil gebruiken. Fiets je enkel naar het werk of de supermarkt? Dan is een batterij met een kleine actieradius (afstand met ondersteuning van de accu) voldoende. Deze fietsen zijn vaak goedkoper. Liever langere fietstochten? Kies dan voor een grote actieradius en reken de hele tocht lang op trapondersteuning. Check zeker ook het vermogen van de motor: hoe hoger, hoe beter de elektrische fiets je zal helpen wanneer je bergop fietst.

Enkele praktische overpeinzingen

Weet je waarvoor je de fiets gaat gebruiken? Goed, dan is het tijd voor de volgende stap! Sta even stil bij het gewicht. Zo is een elektrische fiets door haar accu en motor zwaarder dan een gewone fiets. Wanneer je fietst, voel je geen verschil. Maar het wordt wel een probleem wanneer je de fiets naar binnen moet dragen of wanneer je wilt manoeuvreren door kleine straatjes. Denk daarnaast ook aan een goed slot, liefst een ART-slot (2 sterren), en beslis of je een vaste of verwijderbare accu wil. En last but not least: leg op voorhand je budget vast.

Voor je naar de fietswinkel gaat, leg je voor jezelf best al enkele dingen vast.

En nu … een proefritje

Voor je helemaal voor de bijl gaat, raden we je toch aan om een proefrit te maken met de elektrische fiets. Vraag aan de fietsenverkoper of je even met de fiets mag oefenen. En hop: daar ga je! Na amper enkele seconden voel je al of de fiets bij je past. Bij de meeste fietsenwinkels kan je de fiets zelfs gratis uitproberen. Test je liever wat langer? Bij vzw Pro Velo kan je een elektrische fiets huren voor een periode naar keuze. Zo weet je of een elektrische fiets wel echt iets voor jou is.

Straks fiets jij met een elektrische tweewieler die perfect bij je past. Maar heb je ook al eens aan een fietsverzekering gedacht? Lees hier alles over Ethias Bike & More.

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend