Elektronica

Garmin Edge 820 en Edge Explore 820: preview

Er hingen al een tijdje geruchten over een nieuwe Garmin fietscomputer in de lucht, maar daar is hij dan eindelijk. Het gaat om de Garmin Edge 820, de opvolger van de Edge 810. Of is het toch eerder die van de Edge 520?

Op het internet werd vooral gedacht aan een herwerking van de Edge 1000, die de naam Edge 1010 zou dragen. Garmin zelf dacht echter aandacht te geven aan hun 800 serie. Al lijkt die nieuwe Edge 820 precies op de Edge 520. Van dichtbij merk je wel het verschil en ook de hoeveelheid aan functies maken wel het onderscheid tussen beide toestellen.

Garmin-Edge-820-nat
© dcrainmaker.com

Laat ons even die nieuwe functies onder de loep nemen. Een van die nieuwe mogelijkheden, waar Garmin de nodige publiciteit aan schenkt, is de “GroupTrack”. Hiermee kan je de mensen van jouw fietsgroep volgen, waardoor je het overzicht kan bewaren en de groep bij elkaar kan houden. Of op die manier kan je ene vriend die altijd te laat is de groep inhalen… Deze functie lijkt ons ook interessant voor de minder geconcentreerde renners in een peloton. Hiermee zal je op ieder moment kunnen zien waar je ploegmakkers zich bevinden. Vervolgens kan je nu ook via Garmin Connect IQ apps installeren op jouw toestel. Die apps laten je bijvoorbeeld jouw schermweergave aanpassen. Daarnaast zend de Edge 820 ook een noodsignaal naar een door jou ingesteld noodcontact via Incident detectie. Deze functie registreert een val aan de hand van een geïntegreerde versnellingsmeter in het toestel en zend vervolgens een notificatie naar de gsm van jouw gekozen contact. Al merken we dat deze functie nog wat in zijn kinderschoenen staat en via software updates zal bijgewerkt moeten worden, want nu worden af en toe valse alarmen afgeleverd en dat is dus verre van optimaal.

Naast deze leuke extra functies dacht Garmin ook aan enkele nieuwe prestatiefuncties:

  • Maximale zuurstofopname (VO2max)
  • Hersteltijd
  • Strava Live segmenten
  • Prestatie conditie
  • Stress score
  • Uitgebreide cycling dynamics
  • FTP (Functional Treshold Power = de kracht die je op jouw drempelwaarde levert)
  • Watt / kg tracking
Garmin-Edge-820
© dcrainmaker.com

Als we naar het formaat kijken van de Garmin Edge 820 dan valt vooral de gelijkenis met de Edge 520 op (schermformaat van 2,3″). Al zijn de knoppen van de 520 verdwenen uit het design, want die zijn vervangen door een touchscreen.

Garmin-Edge-820-vs-Edge-520-Size
© dcrainmaker.com

De fietscomputerfabrikant komt met twee verschillende versies van de Garmin Edge 820. De Edge 820 is de standaard versie en is voorzien van alle trainingsfuncties zoals we gewend zijn van Garmin toestellen. Dit model wordt geleverd in twee verschillende pakketten (toestel en bundel). De Edge Explore 820 uitvoering dan, is een afgeslankte versie. In de Edge Explore 820 zijn bijvoorbeeld geen WIFI en Strave Live segmenten aan te treffen en een aantal trainingsgegevens zoals VO2max, FTP en prestatie conditie zijn er niet aan toegevoegd.

Voorlopig zijn de Edge 820 en de Edge Explore 820 al beschikbaar voor pre-order en ze kosten respectievelijk € 399,99 (toestel), € 499,99 (bundel) en € 349,99.

© foto’s: dcrainmaker.com

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend