Kleding

Gebreide schoenen? Ontdek de nieuwe Giro Empire en Republic

Giro, het gekende fietskledingmerk, zorgde er enkele jaren geleden voor dat veters op fietsschoenen opnieuw in de mode waren. Daarna toonden ze met hun Factor Techlace, dat er ook andere mogelijkheden met veters bestaan. Nu lanceert het bedrijf haar nieuwe Xnetic Knit schoenen, een reeks gebreide schoenen.

Inderdaad, we zagen het al eerder bij voetbal- en loopschoenen, maar Giro brengt deze technologie dus nu ook over naar het wielrennen. De schoen is opgebouwd rond een TPU skelet, en het breisel kreeg een waterwerende behandeling zodat de schoenen makkelijker schoongemaakt kunnen worden.

Het breiwerk is poreus, voorzien van openingen van verschillende grootte die de schoen een hoog ademend vermogen bezorgen. Giro nam ook niet gewoon zomaar het systeem over vanuit de voetbal- en loopwereld, maar zorgde er met het TPU skelet voor dat je zonder problemen kan sprinten en klimmen met de nieuwe Empire en Republic schoenen. Dat TPU skelet is bevestigd aan de zool, in plaats van de gebreide stof. Dat zorgt voor een stevige schoen, met een mooie gebreide afwerking. Er is dus nagedacht over de Xnetic Knit.

Volgens Giro is de Xnetic Knit ook minder vervuilend tijdens de productie dan een Teijin upper (schoen van synthetisch leder). Die Teijin moet namelijk getrimd worden, en dat getrimde materiaal is niet herbruikbaar. Dus er gaat heel wat verloren tijdens dat proces.

De Empire E70 Knit (voorgestelde winkelprijs: €170) kreeg een Easton EC70 carbon zool, wat niet de stijfste zool is in het Giro gamma. Maar dit is nog meer dan voldoende voor een efficiënte krachtoverbrenging naar de pedalen. Deze schoen zou 250 gram wegen voor een maat 42,5, en komt in een versie voor mannen en vrouwen.


Vervolgens zijn er ook nog de Empire VR70 Knit mountainbikeschoenen (voorgestelde winkelprijs: €215). Hier zit de Xnetic Knit onder het TPU skelet. De VR70 Knit kreeg dezelfde Easton EC70 carbon zool als de E70, en het schoengewicht wordt geschat op 380 gram voor een 42,5.


Tot slot kan je ook kiezen voor de Republic R Knit (voorgestelde winkelprijs: €120). Dit paar is gericht naar woon-werkverkeerfietsers of de avontuurlijke fietsers. Het accent ligt hier voornamelijk op comfort en stijl, met een minder stijve nylon co-molded zool. De Rpublic R Knit komt met reflecterende veters en zal 310 gram wegen voor maat 42,5.

© giro.com

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend