Nieuws

Groep met 2 ex-profwielrenners wil Mavic redden

Mavic, het bekende fietsonderdelenmerk, eveneens materiaalsponsor van de Tour de France, zit in in slechte papieren, daar schreven we eerder deze maand reeds over. Maar daar zou nu wel eens verandering in kunnen komen, de redding is mogelijk nabij dankzij een Franse bedrijfsadvocaat.

Volgens de Franse krant L’Equipe werkt zakenadvocaat Didier Poulmaire samen met “een kleine groep deskundigen uit de sector van de fietsproductie, -distributie, -evenementen en -marketing en twee gerenommeerde ex-profwielrenners” om Mavic, dat eerder deze maand onder curatele is gesteld, nieuw leven in te blazen.

Verwarrende stoelendans

De Californische investeringsgroep Regent LP kocht Mavic vorig jaar van Amer Sports, het Finse moederbedrijf, dat nu overigens in Chinese handen is. In juli 2019 nam Gary Bryant de leiding over bij Mavic. Hij benadrukte toen dat er geen veranderingen zouden zijn in het dagelijks verloop of de financiële zaken in het transactieproces gedurende de komende drie jaar. Een paar maanden later is de situatie echter compleet gewijzigd. Byrant nam ontslag als bestuursvoorzitter van Mavic en de leiding werd vervolgens in februari 2020 overgedragen aan Renaud le Youdec, de oprichter van By Saving!, een bedrijf uit Parijs dat gespecialiseerd is in bedrijfsherstructurering.

Een vakbondsgroep klaagde aan dat de nieuwe eigenaar er niet is in geslaagd om te investeren in het merk sinds de overname en dat die overname geheimzinnig was, omdat de bedrijfsverslagen tonen dat de overnemer in 2019 M Sports uit Delaware was en niet Regent LP. Regent countert en zegt nu dat er geen mysterie is, M Sports is een bedrijf dat onder hun controle valt en dat het heeft opgericht om de overname te vergemakkelijken, een veelgebruikte praktijk in de bedrijfswereld.

De tijd dringt…

Mavic is op 2 mei onder curatele gesteld door de handelsrechtbank van Grenoble en dat voor een periode van zes maanden. De door de rechtbank opgelegde tijdslimiet wordt gebruikt om kopers of investeerders te vinden om het merk te redden. Biedingen voor investeringen worden nog geaccepteerd tot 2 juni tijdens deze curatele procedure.

De onderhandelingen zijn volgens de Franse zakenadvocaat nu in volle gang en de verschillende opties worden bestudeerd.

Poulmaire wil de banen, de kennis en de erfenis van Mavic redden. De fietsonderdelenproducent heeft ongeveer 200 werknemers in Frankrijk.

Amerika niet in de problemen

De Noord-Amerikaanse activiteiten van Mavic zijn juridisch gescheiden van de Franse onderneming en blijven volgens David Steinhafel, de CEO van Mavic USA en een manager van Regent LP, gewoon doorgaan.

Bron: L’Equipe, Nieuwsfiets.nu, Bicycle Retailer and Industry News

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend