Als je veel met de fiets rijdt, is het bijna onvermijdelijk dat je eens valt. Bij zo’n valpartij is de kans reëel dat je schaafwonden oploopt. Maar hoe verzorg je zo’n wonde nu juist? Richard Usher uit de medische staff van Team Sky heeft een paar interessante tips!
“Eerst en vooral is het belangrijk om te controleren dat de valpartij geen zwaardere blessures heeft veroorzaakt. Daarna is het belangrijk om het bloeden te stoppen en om de schaafwonde tijdelijk af te dekken tot die correct verzorgd kan worden”, zegt Usher.
Zoals je misschien zelf al hebt ondervonden, kan een schaafwonde verzorgen heel wat pijn veroorzaken. Eerst en vooral moet je ervoor zorgen dat de wonde proper is. Al het vuil moet uit de wonde, dus ja: schrobben is noodzakelijk. “Je moet alle steentjes of ander vuil uit de wonde schrobben met bijvoorbeeld een betadine scrub”, legt Usher uit.
Als je naar een grote ronde kijkt, zal je ongetwijfeld iemand zien rondfietsen die helemaal is ingewikkeld om een schaafwonde te bedekken. Maar wat voor verband gebruiken de profs? “We gebruiken verbanden met alginaat en zilver in”, zegt Usher. “Alginaatverbanden bevatten derivaten van algen en worden gebruikt op wonden die vloeistof afscheiden. Als dat verband nat wordt, vormt het een gel dat het vocht uit de wonde absorbeert. Zilver is dan weer antibacterieel en zorgt ervoor dat de wonde niet kan infecteren. Het beste is om de wonde voor minstens 24 uur te bedekken.”
De grote vraag is of je er goed aan doet om te blijven fietsen met een schaafwonde. Volgens Usher is dat geen probleem zolang je ervoor zorgt dat je de juiste voeding opneemt. “Je moet de juiste dingen eten en drinken zodat je wonde sneller herstelt. Het is belangrijk dat je genoeg eiwitten opneemt. Als je dat doet, kan je met een gerust hart op je fiets springen.”
De belangrijkste tips op een rijtje
- Check na de val of je geen ergere blessures hebt dan de schaafwonde
- Stop het bloeden
- Scrub te wonde proper
- Bedek ze voor minstens 24 uur
- Werk genoeg eiwitten naar binnen
- Spring weer op je fiets
Bron: CyclingWeekly