Naast de kwestie

Hoe plassen renners in een peloton?

Het Tourcircus draait weer op volle toeren. Drie weken lang zitten de renners de hele dag op hun fiets. Hoe gaan ze dan in godsnaam naar het toilet tijdens zo’n ronde?

Als je zelf al eens langer dan drie uur op de fiets hebt gezeten en goed hebt gedronken, heb je waarschijnlijk wel eens een seintje gekregen van moeder natuur. Jij kon gewoon stoppen om een plasje te maken, maar wat doe je als je deelneemt aan een wedstrijd met 200 andere renners en je moet gaan?

In de Ronde van Frankrijk bijvoorbeeld is de geletruidrager koning. Als hij moet plassen, last hij een plaspauze in. Je zal dan tientallen renners zien stoppen die het voorbeeld van de leider volgen. Het peloton vertraagt uit respect en er zal niet aangevallen worden. Je kan dan rustig je ding doen en hebt genoeg tijd om terug te keren in het peloton.

Maar de natuur roept natuurlijk niet altijd wanneer je het zelf wil. Het kan zijn dat je in het heetst van de strijd dringend moet plassen en dan moet dat van op de fiets gebeuren. Je verzamelt dan ploegmaten om je heen om je te duwen zodat je geen snelheid verliest. Als je rechts plast, hou je je rechterbeen gestrekt (6 uur positie) terwijl je je linkerbeen op 12 uur houdt. Je houdt je stuur vast met je linkerhand terwijl je met je rechterhand plast. Helemaal niet zo simpel als het lijkt.

Daarom kiezen heel wat renners voor een alternatief. Ze demarreren uit het peloton om een gat te slaan zodat ze rustig kunnen plassen. Tegen dat ze klaar zijn, is het peloton terug daar en moeten ze niet achtervolgen als een gek.

Bovendien mogen de renners niet om het even waar stoppen om te plassen. Ze moeten dat doen uit het zicht van de toeschouwers. Anders krijgen ze een boete.

Volgens sommige ploegleiders is het zelfs gewoon het best om in je broek te plassen, zeker wanneer het niet te warm is. Maar als jij tijdens je volgende ritje een plasje voelt opkomen, lijkt het ons het best om gewoon langs de kant te stoppen en te vragen of je fietsmakkers even wachten.

Bron: Bicycling

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend