Veiligheid

Hoe vervoer je veilig en makkelijk kinderen met de fiets?

Kinderen met je meenemen op de fiets is vandaag kinderspel. Er bestaan heel wat mogelijkheden om in je opzet te slagen om kinderen veilig en comfortabel met de fiets te transporteren naar school, de winkel of naar oma en opa. De keuzes hierin zijn vaak persoonlijk, maar ook gevoelig aan budget en bijvoorbeeld het aantal kinderen die je per fiets wil vervoeren. We sommen even voor je op waar je best op let! 
 

Wat is de leeftijd van het kind? 

Voor vele oplossingen die we verder nog bespreken is het een vereiste dat het kind zelfstandig kan zitten. Maar wat dan met een baby? Je kan kiezen uit de volgende opties: een autostoel op je fiets bevestigen of een babyschelp in een fietskar of bakfiets. Is dit geen optie? Dan kan het verleidelijk zijn om te fietsen met je kind in een draagzak. Iets wat we afraden. De draagzak biedt geen enkele bescherming bij een val. We raden ook aan om de ritjes tot een minimum te beperken en enkel de noodzakelijke verplaatsingen te doen. Trillingen zijn niet goed voor een baby dus vermijdt zeker hobbelige routes. 

Extra zitje op de fiets: voor of achter? 

Voor een kind is het gezelliger en fijner in het voorzitje. Het kind kan beter rondkijken en je hebt ook een grotere controle bij bruuske bewegingen van het kind omdat je dit meteen ziet. Het gewicht is hierbij wel een aandachtspunt. Wanneer het kind wat zwaarder wordt, is achterop veiliger, omdat het stabieler is. Een kind kan tot maximaal 15 kilo in het voorzitje. In een achterzitje kunnen kinderen tot ze 22 kilo wegen. 

Hoe maak je een ‘gewone’ fiets geschikt voor een fietszitje? 

Zorg voor een stevige fietsstandaard – of fietspoot in de volksmond – zodat je fiets niet omvervalt wanneer je een kind in het zitje zet. Je kan hier best voor een dubbele standaard kiezen.  
 
Per jaar gaan er honderden kinderen naar de dokter omdat hun voetje tussen de spaken belandt van het achterwiel. Sommige zitjes voorzien riempjes of bescherming aan de binnenkant zodat dit niet kan gebeuren. Jasbeschermers zijn (vaak doorschijnende plastieken) tussenschotten die de spaken afschermen.  

Met een stuurdemper of stuurblokkering zwenkt het stuur met voorzitje minder sterk naar links of rechts en valt de fiets minder snel om. 

Met een ‘moederstuur’ zit het zitje vijftien centimeter verder naar voren zodat je meer ruimte hebt om op en af te stappen. Ook sturen gaat een stuk gemakkelijker, doordat het zwaartepunt van het kind veel dichterbij het draaipunt van het stuur ligt. 

Al gedacht aan een bakfiets?

Wanneer het budget het toelaat is één van de meest veilige en comfortabele keuzes een bakfiets. Het grote voordeel van een bakfiets is dat je meerdere kinderen kan meenemen waar je goed zicht op hebt. Extra bagage zoals boekentassen kan je ook makkelijk nog kwijt. De meeste bakfietsen zijn elektrisch ondersteund waardoor je niet altijd fysiek alles uit de kast moet halen. 

Wil je meer informatie over de AXA fietsverzekering?

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend