Veiligheid

Hoe zorg je ervoor dat je fiets niet gestolen wordt

In België worden er jaarlijks ongeveer 100.000 fietsen gestolen. Of je nu naar school, de sportclub of de stad gaat, je moet altijd oppassen voor fietsdieven. Maar hoe doe je dat dan? Hoe blijf je gespaard van een fietsdiefstal? Wij leggen het je uit!

1. Doe je fiets op slot

Het lijkt misschien een voor de hand liggende tip, maar er zijn nog altijd mensen die hun fiets gewoon niet op slot doen wanneer ze hem ergens achter laten. Of het nu voor een uur of vijf minuten is, doe gewoon je fiets op slot. Let ook op wat voor slot je gebruikt. Goedkope sloten kunnen makkelijk overgeknipt of doorgezaagd worden binnen een paar minuten. Investeer daarom in een degelijk slot zodat je je fiets met een gerust hart kan achter laten. Je kiest best voor een slot met het ART keurmerk. Het ART keurmerk wordt afgegeven door Stichting ART, een organisatie die zich inzet om fietsdiefstallen te voorkomen. Kort samengevat zegt het ART keurmerk iets over hoe goed de mechanische beveiliging en de aanvalswering van een slot is. Twijfel dus niet en koop een deftig slot.

2. Let erop hoe je je fiets op slot doet

Bevestig je slot doorheen je frame aan een vast aanhechtingspunt zoals bijvoorbeeld een fietsstaander in de stad of een ijzeren hek. Zorg ervoor dat het object waaraan je je fiets vastmaakt een gesloten lus is, zodat de dief de fiets niet over de bovenkant kan tillen, en maak je fiets niet vast aan iets duns, anders zal de dief dat in plaats van het slot doorknippen.

3. Zet je fiets op een goede locatie

Dieven houden niet van publiek, dus zet je fiets op een openbare plaats in plaats van in een steegje. Probeer je fiets op een plek te zetten waar camerabewaking is. Kies ook altijd een plaats die goed verlicht is. Ook als je je fiets thuis wegzet, moet je goed opletten. Meer dan de helft van alle fietsdiefstallen gebeurt thuis. Als je je fiets in je tuinhuis zet, check dan ook even of daar een goed slot op zit.

Neem een fietsverzekering

Bij AXA kan je terecht voor een fietsverzekering. Die dekt onder andere diefstal of poging tot diefstal. Als gevolg van een gedekt schadegeval, waaronder ook diefstal, kan een vervangfiets ter beschikking gesteld worden voor een bepaalde periode.  Je kan elk type fiets verzekeren op voorwaarde dat hij minder dan een jaar oud is. Elke dekking heeft natuurlijk zijn beperkingen. Voor de ‘waarborg Diefstal’ is het daarom belangrijk dat je kan aantonen dat jouw fiets, bij een diefstal buiten, met een gecertificeerd slot vastgebonden was aan een vast bevestigingspunt. Ook moet je de sleutels of de factuur van je slot kunnen tonen. Als je met een gerust hart de baan op wil, twijfel dan niet en neem een fietsverzekering.

Wil je meer informatie over de AXA fietsverzekering?

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend