Nieuws

Hoge boetes voor fietsers die te snel rijden in voetgangerszones

In Brussel, net als in de meeste steden in ons land, valt een serieuze opmars aan voetgangerszones op te merken. De politie van onze hoofdstad gaat nu jacht maken op fietsers en scooterbestuurders die te snel rijden in deze voetgangerszones, met prijzige boetes als gevolg.

Brussel lanceert een grote sensibiliseringscampagne gericht op fietsers en andere tweewielers, zodat ze zich bewust worden van het gevaar van te snel rijden in een voetgangerszones. Het invoeren van dergelijke zones in steden is een goede zaak voor het buurtleven en de rust van de bewoners. Maar al te vaak krijgen voetgangers of bewoners in die zones nu af te rekenen met fietsen en steps die er met een te hoge snelheid doorheen razen.

“Iedereen die te hard rijdt, krijgt een boete”

David Stevens, hoofd van de wielerbrigade van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest/Elsene, geeft wat uitleg rond het gebeuren: “Het is belangrijk dat iedereen zich veilig door de stad kan bewegen. Op dit moment hebben fietsers en scootergebruikers in de voetgangerszones helaas de psychologisch negatieve rol overgenomen die automobilisten ooit hadden.”

Door het stijgend aantal gebruikers van alternatieve mobiliteit rijst een soort van nieuwe “wegpiraterij”, bestuurders van tweewielers denken dat de ruimte van hen is. “Dat is niet acceptabel: iedereen die te hard rijdt, krijgt een boete”, voegde Stevens eraan toe. In dit verband vond een operatie plaats waarbij 22 boetes werden opgelegd aan fietsers die te hard reden. En het tarief is gepeperd: 174 euro!

Amper 6 km/u

Dat is het antwoord op de vraag, wat is de maximumsnelheid in deze voetgangerszones? 6 km/u, vrij laag dus, want deze is afgestemd op de gemiddelde snelheid van een voetganger.

Geldt deze snelheid ook voor fietsers? In theorie wel, maar de Brusselse politie geeft aan dat ze zich hierop niet wil vastpinnen. Het gaat voornamelijk over het gebruiken van gezond verstand en dus niet per se de letter van de wet te volgen. Kom je in een voetgangerszone, pas dan je snelheid aan en geef ruimte aan de voetgangers, die steeds voorrang hebben.

Bron: Gocar.be

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend