Elektronica

Interbike: de beste elektronica en Smart Bike gadgets

Het najaar en het vroege voorjaar is altijd het moment van de fietsbeurzen, zo heb je onmiddellijk na Eurobike (Duitsland) ook Interbike (VS) waar de meeste merken binnen de fietsmarkt hun kunde willen tonen. Iedereen probeert hun laatste nieuwe technologische snufjes en hun mooiste producten in de kijker te zetten, daarom ook dat zo’n beurs de uitgelezen kans is om de nieuwste producten van fietsgerelateerde merken te ontdekken.

Argon 18: aerometer
Een klein toestelletje dat je vooraan monteert onder jouw stuur en je feedback geeft over jouw aerodynamica, dat is waaraan Argon 18 al enkele jaren aan het werken is. Op Interbike liet de fietsconstructeur weten dat ze niet meer veraf zijn van hun eerste marktklare versie, en dus zal het relatief snel beschikbaar zijn voor iedereen. Of je het bij een Argon 18 fiets zal krijgen, of je het apart zal kunnen kopen, moeten we nog even afwachten.
Het toestel maakt berekeningen aan de hand van luchtdichtheid, temperatuur, luchtdruk, hoogte, … De berekeningen worden gemaakt aan de hand van 22 sensors en het toestel laat je toe om onmiddellijke feedback te krijgen over jouw positie of de verandering daarvan. Binnenkort kan dus iedereen aan de slag om aan zijn/haar aerodynamische positie te sleutelen, zonder dat ze hiervoor een bezoek aan de windtunnel moeten brengen.

Pioneer: Expanded Sensor Network
Naast Argon 18 werkt ook Pioneer aan sensors voor een betere positie op jouw fiets. We kennen Pioneer als een elektronicagigant, die ook krachtmeters voor de fiets maakt. Maar met hun Expanded Sensor Network systeem willen ze een stap verder gaan. Het systeem maakt gebruik van 26 sensors (accelerometers, spanningsmeters, gyro bewegingssensors, etc.), die op 5 verschillende plaatsen bevestigd dienen te worden. Met behulp van deze sensors krijg je visueel info over jouw gewichtsverdeling op de fiets, de hoek van jouw voeten op de pedalen terwijl je fietst, maar ook over de stabiliteit van jouw hoofd. Dit systeem van Pioneer is vooral handig bij het bepalen van een ergonomische fietspositie, maar ook om de oorzaak van kleine kwaaltjes die je ondervindt tijdens het fietsen op te sporen.

Stages: Dash en Link
De meeste wielerliefhebbers kennen Stages ondertussen al van hun uitstekende en betaalbare krachtmeters, die verwerkt zitten in een crankarm. Maar tijdens Interbike stelde het bedrijf ‘Dash’ voor, hun eerste fietscomputer die over enkele coole eigenschappen beschikt, zoals GPS. Daarnaast is er ook ‘Stages Link’, een online platform waar je al jouw trainingsgegevens kwijt kunt die verzameld werden via de Dash en jouw Stages vermogensmeter. Link laat je ook toe om een training over te zetten op jouw Dash, zodat je ook buiten perfect jouw trainingsplan kan volgen. De Dash zal je dan laten weten hoeveel tijd je een bepaald wattage moet aanhouden, etc. Het scherm van de nieuwe fietscomputer is ook zeer modulair, zo kan je tot 16 verschillende infoschermen weergeven en kan je ook de grootte daarvan bepalen. De Dash zal begin 2017 beschikbaar zijn.

 

 

© Global Cycling Network

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend