Industrienieuws

Kapotte fietsen en wanbetalers kosten Swapfiets miljoenen

De tweewielers van Swapfiets met de iconische blauwe band op het voorwiel zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld in Nederland en enkele grotere Vlaamse steden. Toch wankelt het innovatieve deelfietsconcept financieel gezien op zijn fundamenten. Wat is er aan de hand bij het ooit zo veelbelovende bedrijf?

Ondanks groeiende klantenaantallen en omzet, boekte Swapfiets in 2022 opnieuw een fors verlies van bijna €31 miljoen met fietsverhuur. Wanbetalers en zoekgeraakte of kapotte fietsen kostten het bedrijf ruim €17 miljoen.

Bij Swapfiets kan je voor een maandelijks bedrag een gewone fiets of e-bike huren. Bij problemen komt een medewerker de tweewieler gratis repareren of vervangen. Het aantal abonnees groeit nog altijd, met 5% tot 269.000 klanten vorig jaar. Ook de omzet steeg met 37% naar €71,7 miljoen, vooral door de populariteit van e-bikes.

Toch blijft de helft van de omzet uit Nederland komen. Om verliezen te beperken sluit Swapfiets enkele buitenlandse vestigingen, in Frankrijk, Duitsland en Italië. Dat nieuws werd eerder al naar buiten gebracht. Maar nu wil het dochterbedrijf van Pon, waaronder ook Gazelle, Cervélo, Urban Arrow, FOCUS, Cannondale en andere gevestigd zijn, wanbetalers en zoekgeraakte fietsen beter aanpakken, en investeert het in trackers om verdwenen tweewielers op te sporen.

Volgens de directie zal Swapfiets de komende jaren uit de rode cijfers komen en winstgevend worden. Maar dit jaar wordt nog verlies verwacht, wel minder dan in 2022. Ondertussen moet eigenaar Pon de verliezen blijven aanvullen, vorig jaar moest het met €34,5 miljoen over de brug komen. Ondanks dit alles blijft Pon wel geloven in Swapfiets.

Swapfiets balanceert dus op een slappe koord. Kunnen de genomen maatregelen het innovatieve bedrijfsmodel voldoende versterken? We hopen alvast van wel, maar de toekomst zal het uitwijzen. Voorlopig blijft de deelfiets een wankelend succes.

Bron: RTL & Dirk Mulder #Dirkinzichtenretailtrade

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend