Retro

KOERS museum vindt fiets waar in 1903 eerste Tour de France mee is gereden

In Roeselare breidt KOERS. Museum van de Wielersport zijn collectie aan met zeer speciale wielermemorabilia van een belangrijke Franse verzamelaar. Het gaat onder andere om een tiental speciale fietsen uit de vooroorlogse periode, waaronder een racefiets waarmee de eerste Tour de France, in 1903, werd uitgereden, maar ook een fiets die gebruikt werd tijdens de 19e editie van Paris-Roubaix in 1914.

Voor deze unieke verzameling trok Dries De Zaeytijd, medewerker van KOERS, samen met enkele collega’s naar de Franse Pyreneeën. In Pinas, een klein dorpje aan de voet van de bergketen. Daar troffen ze bij de belangrijke Franse verzamelaar van wielermemorabilia, Claude Lachot, een echte schat aan.

Naast heel wat historische fietsen tikten ze ook honderden wielertruitjes, foto’s, maquettes en zo veel meer op de kop. Luis Ocaña, Louison Bobet, Jacques Anquetil en Jeannie Longo zijn slechts enkele van de grote namen in de verzameling.

racefiets die de eerste Tour de France in 1903 uitreed in KOERS. Museum van de Wielersport

Dries De Zaeytijd aan VRT en Radio 2: “We zijn al een paar keer langsgeweest bij die Franse verzamelaar en hebben stukken uitgekozen die onze eigen verzameling mooi aanvullen. Die bestaat op dit moment al uit meer dan 250 fietsen en 1.500 truitjes en heel wat trofeeën en andere spullen die te maken hebben met de wielersport.”

“We misten nog voorwerpen uit de tijd tussen de twee wereldoorlogen en uit de vroege jaren van de wielersport van voor de Eerste Wereldoorlog. En met deze nieuwe aankoop hebben we dat gat mooi opgevuld.”

Bron: VRT NWS
Foto’s: KOERS. Museum van de Wielersport

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend