Nieuws

Langste fietsbrug van Europa wordt in Groningen gebouwd

Eind februari zijn ze in de Nederlandse provincie Groningen gestart met de bouw van de Blauwe Loper, ofwel een 800 meter lange constructie die daarmee de langste fietsbrug van Europa zal zijn.

De fietsbrug is een directe fiets- en voetgangersverbinding tussen de steden Winschoten en Blauwestad. De brug bestaat eigenlijk uit vier verschillende delen, die elk een specifiek obstakel overspannen: het Winschoterdiep, de A7, de ecologische zone en het Oldambtmeer.

De Blauwe Loper zal hoofdzakelijk uit hout vervaardigd zijn, ondersteund door kruisvormige poten en is op elk punt minimaal 3,5 meter breed. De constructie is een ontwerp van Nol Molenaar die een minimale touch met het landschap wou hanteren. De ontwerpers kozen voor een duurzame aanpak met gecertificeerd hout uit Gabon en energiezuinige verlichting. Alles samen zal de langste fietsbrug van Europa zo’n 6,5 miljoen euro kosten.

Hoewel de plannen drie jaar geleden al werden voorgesteld, zijn de bouwwerkzaamheden pas recent van start gegaan. De provincie Groningen hoopt dat de Blauwe Loper voor het einde van het jaar officieel in gebruik kan worden genomen.

Hoewel de provincie Groningen binnenkort de langste fietsbrug van Europa heeft, willen we toch wel nog graag even meegeven dat dit nog steeds een heel eind korter is dan de langste fietsbrug ter wereld. De Xiamen Bicycle Skyway fietsbrug in China heeft een lengte van 7,6 kilometer en is daarmee bijna 10 keer langer dan de Blauwe Loper.

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend