Toplijsten, Training

Last van hooikoorts tijdens het fietsen? Check deze tips!

Hooikoorts kan een nachtmerrie zijn voor wielrenners. De meeste pollen hangen in de lucht tijdens de lente en de zomer, net de leukste periode om te gaan fietsen. Maar wie last heeft van hooikoorts, zal de zin om op de fiets te springen snel verliezen. Sporten zorgt er nu eenmaal voor dat je meer zuurstof moet opnemen. Dat betekent ook meer pollen inademen en dat leidt tot irritante kwaaltjes. Toch hoeft dit je niet te beletten om te gaan fietsen, want met deze tips wordt fietsen met hooikoorts aangenamer.

Draag een zonnebril

Een zonnebril houdt niet alleen de zon tegen, maar ook de pollen die in je ogen terechtkomen. Zo worden die minder snel rood en dik en kan je een ritje maken zonder dat je ogen beginnen te jeuken en tranen.

Smeer vaseline op en rond je neus

Zo zorg je ervoor dat de pollen hierin blijven plakken en adem je er minder in.

Douche meteen na je rit

Je fietskleding, je haar en je lichaam zullen vol pollen zitten na je fietstocht. Daarom is het belangrijk dat je zo snel mogelijk je kleren uitdoet en een douche neemt. Zo vermijd je dat je nog meer pollen binnenkrijgt.

Fiets overdag

’s Morgens en ’s avonds is de concentratie pollen het hoogst. Dus als het kan, ga je best niet op deze momenten fietsen. Als je het toch doet, ga dan niet te lang en fiets niet te intens. Wie toch serieus wil trainen doet dat beter binnen op de rollen.

Eet Omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren zorgen ervoor dat je minder last hebt van je hooikoorts. Eet daarom vette vis (zalm, makreel, sardine…), walnoten en lijnzaad. Dat bevat veel Omega-3 olie waardoor de symptomen zullen verzwakken.

Droog je kleding binnen

Zorg dat je je (fiets)kleding binnen droogt tijdens het pollenseizoen. Als je ze buiten ophangt, pikken ze de pollen op zodat je er heel de tijd mee in contact zal komen.

Slaap

Hoewel hooikoorts ‘maar’ een allergische reactie is, zal je lichaam er wel op reageren alsof het een serieuze infectie is. Het kost je veel energie, daarom zal je na een fietstocht misschien langer moeten herstellen dan normaal. Het is dus belangrijk dat je naar je lichaam luistert en genoeg slaapt en rust.

Bron: CyclingWeekly

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend