Naast de kwestie

Maak je eigen ‘heatmap’ van jouw Strava-ritten

Je hebt ze waarschijnlijk wel al ergens zien verschijnen die Strava Heatmaps, waarop getoond wordt hoeveel Strava-activiteit er in een bepaalde regio is. Zo krijg je een mooi overzicht van alle plaatsen waar er gefietst wordt. Dat levert meestal wel leuke beelden op.

Strava houdt al de gegevens van jouw activiteiten bij (anoniem weliswaar), die zijn immers zeer waardevol. Want met die gigantische hoeveelheid aan data kunnen allerlei zaken geanalyseerd worden. Zo werkt Strava soms samen met bepaalde overheden, zodat die kunnen bijleren over het woon-werkverkeer in bepaalde regio’s. Een algemene heatmap met activiteiten kan je zelf ook bekijken op Strava zelf.

De Amerikaanse trainingsapp laat overigens ook toe dat ontwikkelaars aan de slag gaan met hun applicatie, zodat die toffe tools kunnen maken de API (Application Programming Interface) van Strava. Dat bracht ontwikkelaars Jonathan O’Keeffe en Stan Ansems op een idee. Strava laat namelijk enkel ‘Summit’ (betalende versie) gebruikers toe om een persoonlijke heatmap te maken. Maar dat is buiten O’Keeffe en Ansems gerekend die elk een online webtool in elkaar geknutseld hebben waarmee iedere Strava-gebruiker dat kan doen. Dankzij hun persoonlijke heatmap kan je in één oogopslag zien waar jij het meeste fietst op training en welke wegen je dus nog moet gaan verkennen. Hoe vaker je ergens rijdt, hoe geler de weg zal kleuren op de kaart van O’Keeffe.

Als je zelf zo’n heatmap wil creëren van je eigen ritten, dan is dat vanaf nu zeer eenvoudig met de webtool van O’Keeffe of Ansems. Probeer het zelf via jonathanokeeffe.com of stravastats.com. Je moet dan wel over een Strava-account beschikken en bereid zijn om de koppeling te maken. Vervolgens kan je zelf aan de slag door het type activiteiten te kiezen en een specifieke periode te selecteren. Indien je vaak op de fiets zit en dus veel ritten hebt, dan kan het wel even duren vooraleer alle ritten ingeladen zijn. Bij StravaStats wordt alles automatisch ingeladen.

Stuur ons gerust jouw resultaat door via Facebook Messenger, we zijn al benieuwd!

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend