Elektronica

Maakt IQ² de goedkoopste powermeter via Kickstarter?

IQ² power meter via Kickstarter uit Nederland

Het nieuwe merk IQ² (uitgesproken als IQ square) wil een goedkope en tevens accurate powermeter op de markt brengen. Het jonge bedrijf uit Nederland wil graag binnenkort de productie opstarten en daarom lanceerden ze een Kickstarter campagne, en met succes!

Bij IQ² zitten ze vaak zelf op de fiets en trainen graag met een vermogensmeter, maar de prijs die je daarvoor betaalt is vaak aan de ruime kant. En daarbovenop zouden voor de gevraagde prijs de verwachtingen hoger mogen zijn, verwachtingen die jammer genoeg zelden tot nooit ingelost kunnen worden. Daarom beslisten onze Nederlandse fietsvrienden om het er zelf op te wagen en een accurate en tegelijk betaalbare vermogensmeter te creëren.

Om geld op te halen voor de productie van hun vermogensmeter hebben ze bij IQ² een Kickstarter campagne opgestart, met een doel van € 100.000. Dat doel is ondertussen meer dan overtroffen, want op het moment van schrijven haalde IQ² al meer dan € 609.000 op van in totaal 2.478 fietsliefhebbers die in het project geloven. Dat zijn straffe cijfers!

Met de IQ² willen de ontwerpers een paar nadelen van de huidige vermogensmeters aanpakken. Je zal deze IQ² namelijk makkelijk kunnen wisselen tussen verschillende fietsen, zowel racefietsen als mountainbikes. Daarom zal deze powermeter zich tussen jouw pedaal en je crankarm bevinden. De behuizing is stevig, waterdicht en beschermt tegen stof. Een toestel weegt 29,7 gram, en krijgt een vervangbare CR032 knoopcel batterij die jou 200-300 uren aan autonomie zou moeten geven.
Je kan kiezen voor een eenzijdige crankarm uitvoering of voor een dubbelzijdige uitvoering, die elk afzonderlijk communiceren met je fietscomputer of smartphone, want de powermeter is te koppelen met praktisch iedere fietscomputer die voorzien is van Bluetooth of ANT+, en dus ook met je smartphone via de daarbij horende app van IQ².

De precisie en het betaalbare aspect van deze vermogensmeter zit in de productie. Bij IQ² hebben ze een nieuwe techniek ontwikkeld waarbij de rekstroken, die aan het materiaal gehecht worden, onmiddellijk op het materiaal aangebracht worden. Door deze automatisatie omzeilen de Nederlandse bedenkers de dure methode waarbij de rekstroken met de hand worden aangebracht, zoals bij de concurrentie.
Er wordt geclaimd dat de IQ² een nauwkeurigheid van 1% zou moeten hebben en dat tot een maximum van 200 rpm en tot 2.600 Watt.

Zoals bij iedere vermogensmeter is er ook bij de IQ² toch een klein nadeel op te merken. Bij het monteren van deze powermeter zal je voet 16mm verder naar buiten komen (Q-factor). Bij een dubbelzijdige uitvoering is dat dus in totaal 32mm extra. We hebben wel nog geen zicht op het feit of dit daadwerkelijk een invloed zal hebben op bijvoorbeeld je fietspositie.

Nu, het grote voordeel, de prijs. De enkelzijdige crankarmuitvoering van de IQ² kost tijdens de Kickstarter campagne € 149, en de dubbelzijdige uitvoering € 249. De winkelprijs zal na de campagne neerkomen op respectievelijk € 199 en € 349. Dat zijn opnieuw straffe cijfers, want dat wil zeggen dat de dubbelzijdige IQ² goedkoper is dan de meeste enkelzijdige powermeters.
De IQ² is voorzien om in september geleverd te worden, maar dat zal net zoals bij de meeste Kickstarter projecten toch nog even bang afwachten zijn. Ook naar het uiteindelijke eindresultaat zijn we zeker benieuwd, hopelijk kunnen deze Nederlandse fietsliefhebbers hun mooie beloftes ook waarmaken.

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend