Training

Maakt lopen, zwemmen of krachttraining je sneller op de fiets?

lopen als wielrenner in de winter of zwemmen, skeeleren, krachttraining?

Tijdens de wintermaanden wordt er door heel wat renners gebruikt gemaakt van heel wat alternatieve trainingsvormen. Maar word je hier nu echt een betere wielrenner van? Breakaway Sportcoach Hanneke zocht het voor jou uit.

Motivatie
Als coach maak ik zelf ook gebruik van alternatieve trainingsvormen. Het voornaamste doel is de mentale frisheid van mijn atleet behouden. Het is voor een renner best wel leuk om eens iets anders te doen, zeker als er niet onmiddellijk een wedstrijd op het programma staat. Het kan en mag dus zeker maar het is niet noodzakelijk. Belangrijk is wel dat de alternatieve trainingsvorm dient als afwisseling en niet alle fietstrainingen vervangt.

Lopen
Lopen blijft de populairste alternatieve vorm van training bij wielrenners. Vaak wordt er geclaimd dat je met een uurtje lopen meer conditie opbouwt dan met een uurtje fietsen. Wil je sterker worden op de fiets? Dan maakt een fietstraining je nog altijd beter dan een looptraining. Een looptraining is echter vaak eenvoudiger in te plannen en kan daarom zeker en vast. Bouw wel voorzichtig op. De eerste training loop je best niet langer dan 20 minuutjes. Zo geef je de kans aan je pezen en gewrichten om te wennen aan de nieuwe vorm van belasting. Lopen brengt nu eenmaal een groter risico op blessures met zich mee.

Skeeleren/schaatsen
Skeeleren en schaatsten zijn twee sporten die qua spiergebruik heel dicht aanleunen bij fietsen. In Nederland trainen heel wat schaatsers dan ook veel met de fiets om hun conditie verder te verbeteren. Omgekeerd werkt het dus ook. Is deze sport iets voor jou? Twijfel dan zeker niet. Ideaal om je basisuithouding in de wintermaanden mee op te bouwen. Een snellere schaatser zal ook sneller fietsen.

Zwemmen
Zwemmen verbetert niet alleen je cardiovasculaire fitheid maar zal ook de spieren in je romp verder versterken. Heel wat wielrenners beschikken over een zwakke core stability wat o.a. kan leiden tot een mindere fietspositie, blessures of krachtverlies. Ben je geen zwemmer? Probeer dan zeker je buik- en rugspieren te versterken a.d.h.v. specifieke krachtoefeningen.

Krachttraining
Krachttraining beschouw ik niet als een alternatieve training maar als een aanvullende trainingsvorm. Vele renners starten vaak vol goede moed tijdens de wintermaanden met ‘core stability’ oefeningen en haken vervolgens tijdens het wielerseizoen maar al te vaak af. Blessurepreventief is het van groot belang om tijdens de zomermaanden deze vorm van krachttraining te onderhouden. Wees je er wel
bewust van dat coretraining focust op de krachtuithouding van je rug en buikspieren. Je hoeft hier geen extra gewicht te gebruiken. Ga voor veel herhalingen met je eigen lichaamsgewicht.

Wat met andere sporten?
Een andere sport is zeker ook mogelijk. Weeg echter de voor- en nadelen af. Een sport zoals voetbal of skiën verhoogt het risico op blessures aanzienlijk en wordt eerder afgeraden. Bouw altijd rustig op en kies voor een sport dat je graag doet. Een 10 à 12 weken voor de start van het wielerseizoen bouw je het aantal alternatieve trainingen af en drijf je het aantal kilometers op de fiets verder op. Zo ben je zeker tijdig in vorm voor de eerste wielerafspraak van het jaar.

Wil je graag meer van dit soort tips? Of wil jij graag een persoonlijke begeleiding voor je fietstraining? Bij Breakaway Sportcoaching helpen ze je graag verder. Vul het formulier hieronder in voor meer info.
Kan je het formulier niet goed zien of heb je problemen bij het invullen? Klik dan even hier.

powered by Typeform
Vorig artikelVolgend artikel
Breakaway Sportcoach Hanneke legt de nadruk op een goede communicatie tussen sporter en coach. Zo wordt er steeds vertrokken vanuit jouw persoonlijke doelen en mogelijkheden om tot een goed en haalbaar schema te komen. Iedereen die zijn conditie op een efficiënte en correcte manier wil verbeteren is aan het juiste adres bij Breakaway Sportcoaching.

Send this to a friend