Training

Maakt rusten je echt beter?

beter worden door te rusten in training voor wielrenners

Wanneer het einde van het wielerjaar en het begin van een nieuw seizoen in zicht is, dan lassen heel wat renners een rustperiode in. De winterperiode is het ideale moment om even stil te staan bij het nut van rust en herstel.

De supercompensatie

Het spreekt voor zich dat op het moment dat je thuiskomt van een training je lichaam vermoeider zal zijn dan op het moment van aanvang. We hebben dus een zekere periode van herstel nodig om het lichaam sterker te maken. Door je lichaam de nodige rust te gunnen geef je het de kans om te supercompenseren. Hierbij stijg je uit boven je initiële prestatieniveau. De duur van deze herstelperiode is afhankelijk van het type training maar ook van jouw persoonlijke belastbaarheid. Hoe beter je getraind bent, hoe sneller je zal herstellen.

Winnen met je benen omhoog?

De quote – “Winnen met je benen omhoog” bevat wel degelijk een kern van waarheid. Vele sporters geven hun lichaam niet de nodige tijd om te herstellen. Hoe meer je lichaam echt kan rusten hoe sneller het opnieuw klaar zal zijn voor een volgende trainingsprikkel. Zo zal je uiteindelijk meer training aankunnen waardoor je je progressiemarge optimaliseert. Er is zeker ruimte voor actieve herstelritjes maar zorg toch minstens voor één echte rustdag per week waarop je niets van sport doet.

Wat bij ziekte?

Maar al te vaak hoor ik wielrenners zeggen: “ Ik heb geen rustperiode nodig, ik ben onlangs ziek geweest en heb een week niet gefietst.” Niets is minder waar, je lichaam heeft net hard moeten werken om te herstellen van deze ziekte. Het is jammer dat je conditiepeil is afgenomen, maar probeer deze verloren conditie niet te compenseren door extra trainingsuren in te lassen. De kans dat je zal hervallen wordt hierdoor groter.

Work – Life – Sport Balance

Daarnaast mag je je sport, werk en gezinsleven niet zomaar loskoppelen van elkaar. Zo zal een stressvolle dag op het werk het herstel van je lichaam vertragen. Tijdens een drukke werkweek leg je het aantal trainingsuren toch best iets lager. Ook je slaappatroon heeft zo zijn invloed. Enkele slechte nachten kunnen je recuperatievermogen verstoren. Voer een zware training uit op een dag waarop je voldoende fris bent, zo kan je de kwaliteit van je training garanderen.

Hoelang moet je rusten?

Probeer tijdens het wielerseizoen om de 4 weken een rustigere trainingsweek in te lassen.  Tijdens deze week verminder je je trainingsvolume met zo’n 20-30%. Indien je een doorgedreven fietser bent, is het aangeraden om een rustperiode van minstens twee weken in te lassen op het einde van het wielerjaar. Tijdens deze twee weken fiets je niet. Je conditie zal op dat moment achteruit gaan, maar je lichaam heeft deze rustperiode nodig om opnieuw aan te sterken. Zo is het nadien helemaal klaar voor de opbouw richting het komende wielerjaar.

Vorig artikelVolgend artikel
Breakaway Sportcoach Hanneke legt de nadruk op een goede communicatie tussen sporter en coach. Zo wordt er steeds vertrokken vanuit jouw persoonlijke doelen en mogelijkheden om tot een goed en haalbaar schema te komen. Iedereen die zijn conditie op een efficiënte en correcte manier wil verbeteren is aan het juiste adres bij Breakaway Sportcoaching.

Send this to a friend