Nieuws

Mavic, sponsor van neutrale wagen Tour de France, in slechte papieren

We kennen allemaal wel de gele neutrale wagens in de Tour de France met daarop een hoop gele reservefietsen en wielen. Mavic, het bekende Franse fietsonderdelenmerk dat voornamelijk wielen en fietskleding produceert, is volgens een rapport in het Agence France-Presse (AFP) recent onder toezicht van een curator geplaatst en is nu op zoek naar een overnemer.

Enkele Franse vakbonden hebben naar verluidt aan het voormalige moederbedrijf Salomon en haar hoofdaandeelhouder, het Finse bedrijf Amer Sports, geëist om verantwoording af te leggen.

Mavic werd opgericht in 1889 en is al 40 jaar lang leverancier van het materiaal voor de gele neutrale wagens en motoren in de Tour de France en heeft hiervoor nog een contract lopen met ASO tot 2022. Het bedrijf heeft wereldwijd 250 mensen in dienst, waarvan 200 in Frankrijk. Het is na Time, waar we eerder al een artikel over schreven, nu het tweede Franse merk in minder dan een jaar tijd dat in de problemen zit.

Gérard Meunier, secretaris van het Sociaal en Economisch Comité (CSE), vertelde AFP: “De handelsrechtbank van Grenoble heeft ons onder curatele gesteld op 2 mei, met een observatieperiode van zes maanden.”

De voormalige eigenaar van Mavic, Amer Sports (de belangrijkste aandeelhouder in Salomon evenals Wilson, Peak Performance en Suunto, red.) verkocht naar verluidt het bedrijf aan een Californisch investeringsfonds, Regent LP, in juli 2018. Amer Sports zelf werd dan weer in maart 2019 overgekocht door een Chinese groep.

In een gesprek met France3 zei Meunier: “Medewerkers van Regent LP kwamen in juli 2019 naar Annecy om ons te vertellen dat we een slapend juweeltje waren, dat ze in Mavic geloofden. En sindsdien is er niets meer gebeurd. Geen investering, geen antwoord.”

Nu er geen sprake meer is van investeringen, zeggen bronnen dat Mavic in december in een bemiddelingsprocedure is geplaatst, waarbij de rechtbanken zijn aangewezen om de details van de uitwisseling tussen Amer Sports en Regent LP te onderzoeken. Uit het Franse persbericht blijkt echter dat Amer Sports het bedrijf uiteindelijk heeft verkocht aan M Sports uit Delaware, Verenigde Staten.

Meunier merkte vervolgens op: “[We willen nu weten] onder welke voorwaarden Salomon en Amer Sports Mavic hebben verkocht? En wie zit er achter dit bedrijf M Sports en waarom heeft het Mavic overgenomen?”.

Ondanks de schijnbaar sombere situatie hoopt Meunier nog steeds dat een koper naar voren zal komen om het iconische merk te redden, “we zouden een koper moeten vinden met een echt project en die in het Annecy-bekken wil blijven,” zei hij.

Vorig artikelVolgend artikel

Send this to a friend